Zisk Unipetrolu se zřítil o 95 procent

Praha - Další v sérii nepříliš veselých čísel letošní výsledkové sezony přinesl v noci na dnešek petrochemický Unipetrol. Čiský zisk největšího výrobce paliv v Česku se loni propadl o 95 procent na 65 milionů korun. Nedařilo se ani vlastníkovi Unipetrolu, polské skupině PKN Orlen, ta v roce 2008 poprvé vykázala ztrátu.

Hospodaření Unipetrolu táhly k zemi hlavně výsledky z posledního kvartálu roku, kdy se společnost propadla do ztráty 1,2 miliardy korun. Na vině přitom byly hlavně rekordně nízké ceny ropy a klesající poptávka po petrochemických produktech obecně. Mezi firmami se totiž začala projevovat hospodářská krize. Ekonomové navíc v posledních třech měsících loňska předpokládají ještě vliv přecenění zásob a dopad říjnové odstávky etylenové jednotky v Litvínově.

Unipetrol je se 4,5 tisíci zaměstnanci největší petrochemickou firmou v zemi. Zaměřuje se hlavně na zpracování ropy a distribuci pohonných hmot. Od roku 2005 je Unipetrol součástí polského rafinérského holdingu PKN Orlen.

Vlastník Unipetrolu v čtyřmiliardové ztrátě

Ani PKN přitom loni nezaznamenal příznivé výsledky. Firma založená v roce 2004 bude na loňský rok vzpomínat jako na první, kdy skončila hospodaření v červených číslech. Celková čistá ztráta firmy dosáhla 660 milionů zlotých, což jsou v přepočtu asi čtyři miliardy korun.