Nova loni rekordně vydělávala

Praha - Největší tuzemská komerční televize Nova má za sebou nejlepší rok své historie. Podle oficiálních čísel její mateřské firmy CME zvýšila Nova v roce 2008 tržby o 35 procent na 376,5 milionu dolarů (víc než 8,3 miliardy korun). Také zisk před zdaněním, úroky a amortizací (EBITDA) dosáhl rekordní výše 208,7 milionu dolarů, o 52 milionů dolarů víc než o rok dříve.

„Jsem obzvlášť potěšen výkonem našich televizí v České republice a Rumunsku, které vykázaly dosud nejlepší čísla,“ řekl prezident CME Adrian Sarbu, který řídí kromě celé skupiny televizi v Česku, na Slovensku a v Rumunsku.

Struktury CME v Rumunsku (portfolio celoplošných a tematických stanic, internetové portály) přitom slouží jako vzor pro aktivity holdingu v dalších státech. Nejlépe je okopírovaly právě v České republice. Skupina Nova si tak dlouhodobě udržuje pozici nejdůležitějšího článku CME - její tržby se na celkových výsledcích bermudské společnosti podílejí 37 procenty.

Ne nadarmo Sarbu již několik měsíců zvažuje, že londýnskou centrálu firmy přesune přímo do České republiky. „Aby si pohlídal zisky z Novy,“ uvedly zdroje uvnitř CME.

Společnost CME se v posledním loňském čtvrtletí propadla naopak do ztráty, která byla hlubší, než se očekávalo. Čistá ztráta dosáhla 323,3 milionu dolarů (7,1 miliardy Kč) proti zisku 73 milionů USD před rokem, sdělila dnes firma.