Stavebnictví loni rostlo, jako by krize nebylo

Praha - Loňské výsledky stavebnictví, které dnes zveřejnil Český statistický úřad, působí v záplavě špatných čísel, na něž si ekonomika v poslední době začíná zvykat, jako příjemné překvapení. Přestože se v roce 2008 stavělo alespoň co do počtu zakázek méně, jejich hodnota byla o 17,4 procenta vyšší, dohromady víc než 309 miliard. Analytici však zdvihají prst, ani stavebnictví se ekonomická krize nevyhýbá a realizovaných projektů rychle ubývá.

Výsledky stavební výroby hnaly nahoru především velké veřejné zakázky. Jejich hodnota loni meziročně vyskočila skoro o polovinu na necelých 182 miliard. „Naproti tomu zakázky na výstavbu bytů i komerčních budov míří prudce dolů,“ zdůrazňuje analytik ČSOB Petr Dufek. „Po hojných letech masivního budování bytů a komerčních areálů přichází s recesí i útlum této části stavební výroby,“ dodal.

Poslední kvartál ukazuje propad

Projevy krize ve stavebnictví mohou dobře ilustrovat výsledky z posledního čtvrtletí roku. Zakázek na nové byty ubylo o víc než 27 procent. Ještě výrazněji, o 44,7 procenta, se snížila hodnota zakázek na nebytové výrobní budovy. Propad zaznamenaly hlavně náročnější stavby dopravní infranstruktury.

Jak už napoví první pohled do loňských čísel, zvýšila se průměrná hodnota nově uzavřených kontraktů, a to o víc než třetinu na 4,3 milionu korun. Platí, že výrazně dražší jsou veřejné zakázky. V posledním čtvrtletí stály průměrných 9,3 milionu proti 2,5 milionovým smlouvám soukromého sektoru.