Nečas: Bez migrantů to do budoucna nepůjde

Praha - Přestože Evropa se bude muset v nejbližší době vypořádávat s vysokou nezaměstnaností, která začíná být stále zřejmějším důsledkem ekonomické krize, neměla by EU zapomínat na to, že v budoucnu bude řešit problém přesně opačný. Kvůli pokračujícímu stárnutí obyvatel se Česká republika i další členské státy do budoucna neobejdou bez pracovníků z třetích zemí. Shodli se na tom dnes na konferenci českého předsednictví k otázkám zaměstnanosti ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) a eurokomisař pro sociální otázky Vladimír Špidla.

Česko v uplynulých letech zažívalo skutečný příliv zahraničních pracovníků. Zatímco na začátku 90. let jich v ČR pracovaly desetitisíce, loni už to bylo asi 350 tisíc legálních pracovníků. Podle Nečase bude do budoucna jejich počet i přes současné ekonomické problémy růst. Na trhu práce se už totiž začal projevovat odchod silnějších poválečných ročníků do důchodu. Střídat je začínají mnohem slabší ročníky narozené v 80. a 90. letech. Některé obory tak už nedostatek lidí velmi silně pociťují.

„Jenom ve věkové kategorii 25 až 64 let, což obsahuje drtivou většinu ekonomicky aktivního obyvatelstva v ČR, ubude do roku 2015 150 tisíc osob a do roku 2030 dokonce 750 tisíc,“ upozorňuje ministr. Podle něj se tak Česko bez přílivu zahraničních migrantů neobejde.

Migranti pomohli ekonomice

Spolu se zhoršením ekonomických podmínek se právě zahraniční pracovníci stali prvními, kterým zaměstnavatelé rozdali výpovědi. Nečas ale varuje před tím, aby se na tyto lidi nahlíželo jako na viníky krize. „Na příkladu ČR lze dokumentovat, že migranti, kteří přišli na český trh práce, přinesli jednoznačně prospěch české ekonomice,“ zdůraznil ministr, jedním hlasem však dodává, že důležitá je migrace za prací a nikoli za sociálními dávkami.

Český eurokomisař Vladimír Špidla v souvislosti s tím odkazuje na čerstvou studii Světové banky, která ukázala, že rodiny migrantů odvádí do státní kasy v průměru více daní než běžné rodiny. To je podle něj důkazem, že migranti do evropských zemí přicházejí skutečně pracovat.

Špidla: EU dělá kroky ke společné migrační politice

Vznik Schengenského prostoru vidí Špidla jako jeden z prvních kroků, které ve výsledku povedou ke vzniku jednotné migrační politiky EU. Oba politici se pak shodují na tom, že je třeba klást větší důraz na integraci migrantů do většinové společnosti. To by mělo zabránit sociálním nepokojům, které dříve otřásaly například předměstím Paříže.

Vydáno pod