Důvěra v ekonomiku EU klesla na nová minima

Brusel - Důvěra podnikatelů a spotřebitelů v ekonomiku Evropské unie se v únoru propadla na nová minima, souhrnný index klesl o víc než dva body na 61 bodů. Stejný propad důvěry postihl i ekonomiku eurozóny, v únoru klesl index na 65,4 bodu. Tato čísla navíc nemusí být konečná, hospodářská recese v zemích eurozóny by se totiž v prvním čtvrtletí mohla ještě prohloubit. Nejprudší propad důvěry zaznamenalo Polsko, vysoký byl také v Nizozemsku, Británii a Španělsku, naopak nejmenší byl propad v Německu, Francii a Itálii.

Rekordní propad zaznamenal i ukazatel podnikatelského klimatu, který se sleduje od roku 1985. Ukazatel se v únoru snížil na minus 3,51 bodu. Propad indexu podle komise potvrzuje, že průmyslová výroba i nadále zůstává slabá a bude klesat. Šéfové firem se nejvíce obávají o další vývoj objednávek a vývozu a vysokých zásob zboží.    

Ekonomika eurozóny se v loňském roce propadla do recese. Hrubý domácí produkt se ve druhém a třetím čtvrtletí snížil o 0,2 procenta, ve čtvrtém čtvrtletí pokles zrychlil na 1,5 procenta. 

Nezaměstnanost v eurozóně se v prosinci vyšplhala na osm procent a ocitla se tak nejvýše za dva a půl roku. Za propouštěním stojí snahy společností snížit náklady a vyrovnat se tak s klesající poptávkou. V celé Evropské unii by letos mohlo podle komise zaniknout až 3,5 milionu pracovních míst, napsala agentura AP.