Kdy nastane správný čas pro nákupy na pražské burze?

Praha - Pražská burza zažívá největší propad ve své historii. Za rok 2008 ztratila neuvěřitelných 52,72 procenta. A z červených čísel se jí příliš nechce ani v prvních měsících roku 2009. Od ledna se už propadla o více než 25 procent. Investoři, kteří vložili své peníze do akcií kótovaných na pražské burze, tak zažívají přímo noční můru a zoufale se ptají: Kdy se nákupy akcií v Praze opět vyplatí?

Odborníci jsou v odhadování dna akciového výprodeje nejen na pražské burze, ale i ve světě velmi opatrní. Za poslední rok se totiž potvrdilo, že i ty nejobezřetnější odhady se zdaleka nemusí naplnit. O možném obratu proto hovoří jen mlhavě.

„I na české akcie je třeba se dívat z globálního hlediska, takže nepředpokládám, že by k obratu nedošlo dříve, než by došlo k obratu na globálních akciových trzích. Dále je potřeba si říci, že akciové trhy reagují na obrat v ekonomice s určitým předstihem, takže se dá předpokládat, že k obratu na akciových trzích dojde určitě dřív, než to budou indikovat příslušná makroekonomická čísla,“ snaží se investorům napovědět portfoliomanažer ING Českého akciovového fondu Jiří Hrabal.

Investorský magazín (zdroj: ČT24)

Vyplatí se vůbec něco nakupovat?

Akciové trhy padají jako o závod. Vysoké zisky už nikdo nečeká, vyvstává ale alespoň otázka, jak se bránit ztrátám. „Investor má možnost částečně se ochránit tím, že bude investovat do defenzivnějších titulů, vybírat sektory, které jsou více imunní proti propadu, snižovat váhu sektorů a titulů, které krize může zasáhnout naplno,“ radí Hrabal.

Jednou z možností, která může investory ochránit před velkými ztrátami a slíbit rozumný výnos alespoň v dlouhodobém horizontu, je podle expertů investice do akcií firem s monopolním, nebo téměř monopolním postavením. Z akcií pražské burzy v tomto případě připadají v úvahu akcie ČEZu či Telefónicy O2. Úkryt před ztrátami také mohou investorům poskytnout akcie firem s vysokými finančními toky a dividendovým výnosem.

Vhodná doba pro strategii „kup a drž“

Experti rovněž poukazují na to, že nastává vhodná doba pro strategii „kup a drž“. Ta se sice v uplynulých deseti letech příliš neosvědčila, teď ale podle všeho přichází její renesance. „Teď právě je příhodná doba pro využití strategie “kup a drž„,“ potvrzuje redaktor odborného časopisu FONDSHOP Roman Stuchlík.

Investoři ale musí počítat s delším časovým horizontem investice. V posledních dvou letech se totiž ukazuje, že oblíbený pětiletý investiční horizont je příliš krátký. „Paradigma se posunulo k tzv. superdlouhým cyklům,“ doplnil Stuchlík.

  • České bankovky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/628/62761.jpg
  • Akcie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/438/43769.jpg
Vydáno pod