Frýdecko-místecká textilka Slezan půjde do konkurzu

Ostrava - Frýdecko-místecká textilka Slezan, která je od prosince kvůli dluhům v insolvenčním řízení, půjde do konkurzu. V nejbližších dnech ho vyhlásí ostravský krajský soud. Věřitelé ztrátové textilky pak do poloviny března rozhodnou o tom, zda ve Slezanu skončí výroba. Ve firmě pracovalo k 1. únoru 634 lidí, z toho 388 už dostalo výpověď.

Podle soudce Lubomíra Utraty nikdo nepodal návrh na reorganizaci Slezanu, proto soud vyřeší neprodleně jeho úpadek prohlášením konkurzu. „Ani podle samotného vedení firmy nepřipadá reorganizace v úvahu. Znamenala by, že má podnik ještě nějakou perspektivu. Tomu ale neodpovídá pokles zakázek,“ upřesnil soudce. 

Během ledna klesla výroba ve Slezanu ve srovnání s loňským rokem o 70 procent. Vlivem hospodářské krize přišla textilní firma o důležitého německého partnera, který omezil dodávky pro automobilový průmysl. Podle insolvenčního správce Jiřího Hanáka hospodařila firma v lednu se ztrátou 8,4 milionu korun. „Firmě v úpadku přestávají odběratelé důvěřovat. Pokud je ztrátová, lze očekávat, že její provoz skončí,“ řekl Hanák.

O ukončení provozu by měl do poloviny března rozhodnout pětičlenný věřitelský výbor. „Vyrábět další ztráty je v době krize velmi špatné. Rozhodneme ale, až se s hospodařením firmy seznámíme podrobně,“ uvedl právní zástupce věřitelů Richard Mencner. Věřitelé také rozhodnou, zda bude frýdlantská část Slezanu pronajata německé firmě, která o ni projevila zájem.

Na rozhodnutí věřitelů bude záviset to, zda firma rozdá další výpovědi, aby v textilce zůstala jen skupina zaměstnanců, která bude zajišťovat správu majetku. V případě, že by věřitelé rozhodli v provozu Slezanu pokračovat, musela by společnost stáhnout už podané výpovědi, dodal Hanák s tím, že mnohým zaměstnancům končí výpovědní lhůta 31. března.