Royal Bank of Scotland zaznamenala největší ztrátu v dějinách Británie

Londýn - Britská Royal Bank of Scotland (RBS) v loňském roce prodělala 24 miliard liber. Tolik peněz ještě žádná firma ve Spojeném království neztratila. "Ztráta je opravdu kolosální. Veřejnost to bude přijímat velmi negativně, protože RBS je státní," komentoval situaci Petr Žabža, makléř firmy Patria. Ještě před rokem měla přitom banka zisk 7,3 miliardy liber. Problémem je podle Petra Žabži nepovedená fúze z ABN Amro, kde RBS zbytečně přeplácela.

RBS už přišla s opatřeními, které by jí měly z krize pomoci. Banka se zbaví řady podniků v zahraničí. V 36 z 54 zemí, kde působí, chce ušetřit až 2,5 miliardy liber. „To může znamenat propuštění až dvaceti tisíc zaměstnanců,“ upozornil Žabža. Vláda, která vlastní téměř 70 procent RSB, bance pomůže tím, že se zaručí za špatné úvěry. Plán restrukturalizace už přinesl první ovoce, akcie RBS reagovaly růstem o 30 procent.

Díky vládní pomoci se bude moci RBS zbavit toxických aktiv za 325 miliard liber. Je také pravděpodobné, že by se státní podíl mohl navýšit až na 95 procent. Tak velký podíl by vláda měla v případě, že banka bude mít další ztráty.

Šéf banky Philip Hampton řekl, že za vysokou ztrátou jsou „bezprecedentní turbulence“ na finančních trzích a celosvětově horší podmínky. Celkové výnosy bance loni klesly o 15 procent na 25,87 miliardy liber. Výkonný ředitel Stephen Hester, který nahradil Freda Goodwina, nechtěl k nejbližšímu vývoji nic předpovídat. Letošní rok bude podle něj obtížný, Hester si je ale prý jist, že restrukturalizace spolu s vládní pomocí opět vrátí bance sílu, aby mohla fungovat samostatně. Goodwin rezignoval právě kvůli ztrátám, v nichž se banka ocitla.

Banka sdělila, že chce zhruba 240 miliard liber, což je asi 20 procent, z dlouhodobých aktiv přesunout na divizi, která nesouvisí s hlavní činností ústavu. Těchto aktiv se RBS během tří až pěti let zbaví, nebo je odepíše.

Vydáno pod