Česká spořitelna vydělala skoro o třetinu víc

Praha - Zatímco finanční ústavy na západ od českých hranic mnohdy zápasí s problémy, které ohrožují jejich samotnou existenci, českých bank jako by se finanční krize vůbec netýkala. Loňské hospodářské výsledky dnes zveřejnila Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi. Čistý zisk ústavu patřícího rakouské skupině Erste vzrostl o víc než 30 procent na 15,8 miliardy korun.

„Vysoce růstová čísla jsou o to významnější v době, kdy světové ekonomiky sklouzávají do recese a na finančních trzích panuje nedůvěra,“ komentoval dnes výsledky generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny Gernot Mittendorfer.

I Českou spořitelnu však krize připravila o nemalý balík peněz. Kvůli turbolencím na finančních trzích musela banka přecenit některá zasažená aktiva. V účetních výkazech ČS se proto objevila minusová položka ve výši 4,35 miliardy korun. Opačným směrem na loňské výsledky působil prodej Pojišťovny České spořitelny, který vynesl 4,26 miliardy.

Více úvěrů pro stejný počet klientů

Spořitelně loni pomáhal vyšší počet poskytnutých úvěrů. Zejména objem spotřebitelských úvěrů meziročně vzrostl o necelých 24 procent a přesáhnul tak 76 miliard. Téměř beze změny zůstal počet klientů, kterých má banka 5,3 milionu.

Zisková Česká spořitelna netvoří výjimku v impériu Erste Group. „Všechny naše dcery ve střední a východní Evropě, s výjimkou ukrajinského nováčka, jsou ziskové a dokázaly i v roce 2008 dále zvýšit své zisky,“ uvedl předseda představenstva Erste Group Andreas Treichl. Celá skupina zvýšila provozní zisk o 19,3 procenta na bezmála tři miliardy eur, v přepočtu asi 84 miliard korun.

Erste Bank
Zdroj: ČT24