Zemědělcům se dařilo, o výdělcích z předloňska si však mohli nechat jen zdát

Praha - Čeští zemědělci mají za sebou další úspěšnou sezonu, o rekordním výsledku z roku 2007 si však můžou nechat jenom zdát. Za celý rok vydělali dohromady 9,7 miliardy korun, což je proti 13,7 miliardy z předloňska o třicet procent míň. Přesto se jedná o druhý nejlepší výsledek českého zemědělství od vstupu země do Evropské unie.

Za „doběh úspěšného roku 2007“ označil dosažený výsledek prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Na příznivých číslech se podle něj podílela hlavně první polovina roku, ve které ještě panovaly vysoké výkupní ceny zemědělských komodit. „Od loňských žní nastal velký pokles výkupních cen zemědělských komodit, který trvá i v letošním roce,“ uvedl. Výrobní ceny v zemědělství se tak podle Českého statistického úřadu v lednu meziročně snížily o 26,8 procenta. Ceny mléka byly nižší téměř o třetinu, ceny obilovin o 44,5 procenta.

Rok 2009 - možná ve znamení ztráty

Je to pravě pokles výkupních cen, co nyní dělá zemědělcům vrásky na čele. „Pokud se nezvýší ceny mléka a pokud se nevrátí ceny obilí na úroveň roku 2007, zemědělci zisk nevykážou,“ varoval Veleba.

České zemědělství vykazuje zisk od vstupu ČR do Evropské unie, zatímco dříve bylo převážně ztrátové. V rámci ekonomiky se však nejedná o nikterak zásadní odvětví. Loni se na hrubém domácím produktu podílelo zemědělství 1,89 procenta, na celkové zaměstnanosti zhruba 2,9 procenta. Produkce zemědělského odvětví loni podle předběžných výsledků činila něco přes 117 miliard korun, z toho rostlinná výroba představovala 61 a živočišná víc než 51 miliard korun.