Citigroup už je více jak ze třetiny vládní

New York - Americká vláda dál pokračuje v podpoře třetí největší banky ve Spojených státech, Citigroup. Kdysi největší světová banka, měřeno tržní hodnotou, dostane během posledního půlroku už třetí vládní injekce. Nástrojem je výměna dříve koupených preferenčních akcií Citigroup v hodnotě 25 miliard dolarů za běžné akcie. Podmínkou transakce je, že na ni přistoupí i soukromí investoři, jimž se jejich podíly dramaticky naředí a jimž banka načas přestane vyplácet jakékoli dividendy.

Dnešním oznámením Citigroup nezískává žádné nové peníze, avšak její generální ředitel Vikram Pandit dostane čas k tomu, aby společnost zeštíhlil, prodal nepotřebná aktiva a obnovil důvěru investorů. Do kroků Citigroup také bude moci vláda více hovořit i bez úplného znárodnění. Až dosud vláda v Citigroup vlastnila asi osm procent akcií.

Citigroup se v důsledku finanční krize a globální recese topí ve stále hlubších ztrátách. Dnes společnost oznámila, že kvůli novým odpisům její loňská ztráta z běžné činnosti vzrostla na 32,1 miliardy dolarů. Kvůli dalšímu zhoršení situace na finančních trzích se banka rozhodla odepsat 9,6 miliardy dolarů. Dříve banka uvedla, že loňská ztráta činila 12,14 miliardy dolarů.

Hodnocení trhu a proklamace autorit

„Je to evidentně další krok ke znárodnění,“ domnívá se dřívější předseda Komise pro cenné papíry Artur Levitt. „Amerika zažívá ekonomickou revoluci,“ přidal.

Akcie Citigroup reagovaly na zprávu o zředění majetku investorů propadem o více než třetinu hodnoty. Prudce klesly i akcie dalších amerických bank, což na počátku dnešního obchodování srazilo dolů hlavní indexy amerických trhů. Hodnotě akciových trhů nepomohla ani publikace největšího propadu ekonomického růstu Spojených států za více než čtvrtstoletí.

Administrativa prezidenta Obamy signalizovala další širokou podporu bankám, ve fiskálním roce hodlá utratit třičtvrtě miliardy dolarů za sekuritizaci bank. Naopak centrální banka Fed nerada vidí investice do Citigroup nebo dalších velkých bank, znamená to prý vytěsňování soukromého kapitálu. Šéf Fedu Ben Bernanke uvedl, že by se vláda kroků podobných tomu dnešnímu v Citibank měla vyvarovat.