Špidla „slídí“ po evropských penězích pro sklárny a porcelánky

Praha - Na naléhavou výzvu zaměstnanců přijel do Karlovarského porcelánu eurokomisař pro sociální záležitosti Vladimír Špidla. Snažil se jim přivézt naději, že i Evropa se o jejich problémy zajímá. Vyjádřil se i k obdobným potížím českých sklářských firem. Postižené sektory by mohly žádat o evropské peníze, ty je ale třeba žádat formou vládního projektu, zástupci krachujících odvětví mají ale pocit, že vláda jim moc pomáhat nechce. Případné evropské zdroje by ale nesloužily na financování podniků, pomáhaly by jejich zaměstnancům třeba při rekvalifikacích.

Až několik milionů eur by mohlo Česko získat pro zaměstnance krachujících skláren. V pražském Domě odborových svazů o tom dnes hovořil evropský komisař Vladimír Špidla. „V úvahu připadají dvě možnosti, je to fond pro zvládání problémů s globalizací a druhá možnost je Evropský sociální fond,“ přiblížil Špidla.

Čerpání z fondů má ale přísné podmínky. Peníze nemohou jít na záchranu podniků, jsou určené na rekvalifikaci a jiné programy, které lidem pomůžou s dalším uplatněním. Obdobné dotace jsou podle Špidly běžné a navíc doposud bylo všem žádostem o pomoc vyhověno. „Bylo zpracováno asi 20 podobných projektů, všechny tak, že k financování došlo,“ motivoval eurokomisař.

Zpracování hraje klíčovou roli, musí proběhnout na národní úrovni, Evropská komise sama od sebe peníze dát nemůže. A právě v tom spatřují odbory problém. Dosavadní činnost vlády hodnotí jako nedostatečnou. „Pokud se ministr nepřijede podívat na místo činu, v uvozovkách, pokud tam dokonce ani nikoho nevyšle, tak těžko si lze představit, že tady někdo bude zpracovávat nějaké návrhy,“ je skeptický předák sklářských odborů Vladimír Kubinec. Není to pravda, brání se dotčené ministerstvo, se situací ve sklárnách se zabývá, opakovaně jednáme se skláři. Jak pan ministr, tak zástupci ministerstva, tlumočil postoj ministerstva práce a sociálních věcí jeho mluvčí Jiří Sezemský.

Ministerstvo nyní připravuje novelu insolvenčního zákona. Ten byl kritizován, protože nepomohl podnikům ani zaměstnancům, spíš naopak. O jeho úpravách proto vláda bude jednat už příští  týden. Ministerstvo se brání také tomu, že zapomělo na peníze z Bruselu. „Používáme peníze ESF, začátkem března budou vypsány projekty, které umožní zaměstnavatelům zvyšovat kvalifikaci těm zaměstnancům, kteří by jinak byli propuštěni,“ vypočítává Sezemský.

Vyměnit si názory s odboráři bude moct vláda už v pondělí 2. března. Skláři na tento den totiž svolaly před Úřad vlády demostraci. Nečinnost ministrů podle nich vedla k nehodnocení miliardového státního majetku.