Asie vidí první náznaky obratu krize

Hua Hin/Peking - Čínská ekonomika po implementaci v jüanech 4bilionového plánu projevila první náznaky oživení, myslí si to alespoň čínský premiér Wen Ťia Pao. Přesto je prý nutné dále vládními prostředky stimulovat ekonomiku. Ani další země regionu se neutápí v pesimismu. Špičky zemí jihovýchodní Asie, skupiny ASEAN, se sjely do Thajska, na summitu hledají společná východiska z krize jejich proexportních ekonomik.

Čínská statistika dává naději

Wen ve své pochvalné řeči o čínské ekonomice těchto dní citoval statistiky rostoucího zájmu o půjčky nebo pětinový nárůst spotřeby. Analytici ale upozorňují, že optimismus by neměl být přehnaný, neboť za nárůstem stojí sezónní vlivy, především pak dopady útrat běhěm přelomu nového lunárního roku. Nicméně čínské autority chtějí v útratách pokračovat, další investice mají jít do systému zdravotnictví a infrastruktury.

Menší asijské země volají na summitu po volném obchodu

Thajský premiér Aphisit Vedžadžíva vypíchl výjimečnost regionu a ekonomickou sílu deseti zemí skupiny ASEAN, které zahrnují 570 milionů lidí schopných produkovat 2 biliony dolarů. Thajsko, hostitel summitu, zažívá kvůli ekonomickým problémům i krizi politického systému, za poslední rok vystřídalo čtyři vlády. Každoroční summit se měl původně konat již v prosinci, ale kvůli politickým nepokojům musel být přesunut. Teď je situace v zemi klidnější, přesto hrozící růst nezaměstnanosti vyvolává ve státnících pochyby.

Singapurský premiér Lee Hsien Loong upozorňuje, že klíčem k oživení ekonomik je fixace postiženého bankovního systému. Podobně smýšlí i americká administrativa. Oživení ve Spojených státech odhaduje Lee v horizontu jednoho roku. Země se ale bojí sílícího protekcionismu ve světě, který ohrožuje jejich ekonomiky, a apelují na vyvarování se ochranářství. Ruku v ruce s prohlášeními ale jednají. S Austrálií a Novým Zélandem uzavřely dohodu o podpoře volného obchodu, která v horizontu 20 let prý vygeneruje 48 miliard dolarů.