Vězni přicházejí o práci, nabízí se nižší odvody nebo stěhování

Praha - Ztráta práce se nevyhnula ani trestancům, vězeňská služba hlásí od začátku roku pokles. Odsouzení o práci nejčastěji přichází proto, že některé firmy ruší s věznicemi nasmlouvané zakázky. Ministr spravedlnosti chce zabránit černým scénářům, a proto začal s vězeňskou službou hledat nejlepší léky na zaměstnanost odsouzených v době krize.

Před půl rokem, když premiér Mirek Topolánek obcházel s hodnotící komisí svá ministerstva, na ministerstvu spravedlnosti dostal jako pozornost džbánek. Vyrobili jej lidé odpykávající si svůj trest. „Vězni vyrábí krásné věci, i to je úspěch naší vlády, že se výrazně zvýšila zaměstnanost vězňů,“ liboval si tehdy Topolánek.

Takových věcí, jakou byl dárek premiérovi, teď trestanci vyrobí méně. „Musíme se vyvarovat toho, aby to snížení nebylo příliš výrazné,“ apeluje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Příklad za všechny - ve věznici v Kynšperku nad Ohří za poslední čtyři měsíce práci ztratila víc než polovina vězňů. Z necelých 700 odsouzených bere plat jen asi stovka. Na nejvyšší úrovni se tak začíná hledat recept, jak věznicím pomoci.

Náměstek generálního ředitele Vězeňské služby ČR Petr Dohnal třeba navrhuje přesunout určitou část vězněných osob, které se nedaří zaměstnat v určitém regionu, do regionu, kde je zaměstnanost vysoká. Odsouzeným by se taky mohly zmrazit platy. Dál by sice dostávali 4 500 korun měsíčně, snížit by se ale měly odvody státu. „Snížení například o tisíc korun by mohlo vést k tomu, že by se zvýšil zájem u českých a zahraničních firem zaměstnávat české vězně,“ myslí si ministr Pospíšil.

Vydáno pod