„Rozšíření EU - pět let poté“

Praha - V květnu to bude pět let od největšího jednorázového rozšíření Evropské unie. Ta se tehdy rozrostla o 10 nových členských zemí. Při té příležitosti se dnes v Praze koná konference, kde budou evropští politici a ekonomičtí odborníci hodnotit, jaké dopady rozšíření mělo a má na nové i staré země unie. Úvodní slovo pronesou předseda vlády Mirek Topolánek a předseda Evropské komise José Barroso. Konference bude posuzovat rozšíření ve třech hlavních oblastech - makrofinanční stabilita, vnitřní trh EU a pracovní mobilita v EU.

Evropská komise si rozšíření pochvaluje

Unie je podle ní se sedmadvaceti členy silným hráčem, který je lépe schopný čelit globální krizi. Původní patnáctka získala nová místa, kam vyvážet a investovat, v nových zemích zase díky členství rostla ekonomika a lidem i platy a životní úroveň. Podle slov eurokomisaře pro měnové otázky Joaquína Almunia jen letos dostanou noví členové přes strukturální fondy 7 miliard eur.

Evropská investiční banka by jim měla půjčit 11,5 miliardy. „Všichni, kdo se ptají, co dělá Brusel pro nové země, ať se na ta čísla podívají,“ dodal eurokomisař. Například  Česko loni z unie dostalo o 20 miliard korun víc, než do Bruselu poslalo. Podle Almunii rozšíření taktéž upevnilo demokracii a všem zemím unie přineslo příznivé hospodářské výsledky - společenství lépe čelí konkurenci a má víc pracovních příležitostí.

Tuto pozitivní atmosféru ale kazí finanční krize. Díky ní zřejmě zpomalí další případné rozšíření sedmadvacítky. „Teď jsme příliš zaměřeni na finanční krizi a recesi a cítíme s Evropany, kteří se snaží dostat z téhle těžké situace. Ale neberme rozšíření jako jejího viníka, opravdu bylo vítězstvím pro obě strany,“ konstatoval eurokomisař pro rozšíření Olli Rehn.

Vydáno pod