Podle Topolánka čelí EU krizi díky rozšíření lépe

Praha - Premiér Mirek Topolánek dnes na konferenci o dopadech rozšiřování Evropské unie a o dopadech hospodářské krize řekl, že díky přijetí nových členů v roce 2004 čelí Evropské společenství krizi lépe. Ze členství dle něj profitují jak staré, tak i nové členské země. Problémy, se kterými se evropská sedmadvacítka potýká, pramení podle českého premiéra z nedostatečné liberalizace trhů služeb a pracovních sil.

Český premiér uvedl, že ačkoli měly nové členské státy strach z integrace, rozšíření přineslo prospěch jak jim, tak i starým státům. Posílilo podle něj výkonnost firem, přispělo ke zvýšení produktivity práce a otevřelo nové trhy. „Větší Evropa znamená silnější Evropu,“ řekl Topolánek. Zdůraznil rovněž, že EU stojí na svých hodnotách, ne na institucích.

Co Evropě škodí? 

Topolánek ve svém projevu ale také kritizoval. Ze čtyř unijních zásad se prý naplňují jen dvě. Funguje volný pohyb zboží a kapitálu, ale ne služeb a pracovní síly. V současnosti pracují za hranicemi svých států pouze dvě procenta občanů Evropské unie.

Na nedostatečné liberalizaci služeb se shodl i s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem a také s Joaquinem Almuniou, eurokomisařem pro hospodářské a finanční otázky. Ten také zdůraznil, že je potřebné, aby nové členské státy pokračovaly v plnění Maastrichtských kritérií směřujících k přijetí společné evropské měny.

Barroso, Vondra i Almunia potvrzují pozitivní trend

Podle šéfa Evropské komise nové státy posílily evropský trh a prohloubily v uskupení konkurenceschopnost. „Pomohli jste všem,“ uvedl Barroso. Rozšíření v roce 2004 označil za „zřejmě největší úspěch evropské integrace“.

Vicepremiér pro evropské záležitosi Alexandr Vondra pak na tiskové konferenci deklaroval, že rozšíření unie přineslo prosperitu všem členským státům. „Dělení zemí na nové a staré členské státy je již dávno překonané,“ dodal s tím, že rozdíly mezi členskými zeměmi se prý postupně stírají. Nepotvrdily se také obavy, že otevření pracovních trhů novým členským zemím naruší pracovní trhy starých ekonomik. Zaměstnanost podle výsledků studie Evropské komise vzrostla v desítce nových států o 1,5 procenta a ve starých členských zemích o 1 procento. Pozitivní dopad mělo rozšíření také na vývoz, který v zakládající patnáctce vzrostl o 121 miliard eur na 269 miliard v roce 2008. V neposlední řadě přinesl vstup států střední a východní Evropy do EU na 3 miliony nových pracovních míst.

České předsednictví nechvaluje žádosti některých o zřízení speciálních fondů pro pomoc s krizí, o což zažádalo například Maďarsko. „EU má nástroje, jak pomoci těmto státům jiným způsobem. Fond by byl nepřímým signálem toho, že tady vzniká opravdu určitá forma železné opony,“ uvedl Vondra.

Slova Alexandra Vondry o rostoucí výkonnosti členských států potvrdil i eurokomisař Almunia. Podle něj došlo také k navýšení úvěrových kapacit pro podpůrné finanční instituce, jako je například Evropská rozvojová banka. Almunia také pozitivně glosoval včerejší rozhodnutí členských zemí o odmítnutí protekcionistických tendencí. Důležitý krok pro další rozvoj pak podle eurokomisaře představuje přijetí Lisabonské smlouvy a společné evropské měny.

Desítka zemí, z nichž osm byly postkomunistické státy, rozšířila unii 1. května 2004. Od ledna 2007 je členem Bulharsko a Rumunsko. Mezi aktuální kandidáty na vstup patří Chorvatsko, Makedonie a Turecko. Po nich stojí v řadě další balkánské země.

Vydáno pod