Češi raději platí kartou, než vybírají z bankomatu

Praha - Češi si stále více zvykají na placení kartami, loni poprvé využívali platební karty víc pro platby u obchodníků než na výběry z bankomatů. Uvedlo to dnes Sdružení pro bankovní karty. Z bankomatů však lidé vybrali asi 587,5 miliardy korun, což je stále téměř třikrát tolik, než zaplatili kartami v obchodech.

Své karty lidé stále častěji používají pro přímé platby. „Bylo zřejmé, že se ten poměr dřív nebo později obrátí. Hlavně díky chování bank, které zvýhodňují bezhotovostní platby různými bonusy - také kvůli poplatkům za výběr z bankomatů a postupnému rozšiřování sítě obchodníků, kteří bezhotovostní platby přijímají,“ uvedl předseda sdružení Roman Kotlán. Podle něj tak Česko dohání trendy západní Evropy.

Zpoždění za světem

Éra platebních karet v Česku začala teprve před patnácti lety se značným zpožděním za západní Evropou nebo Spojenými státy. Loni jich v zemi bylo skoro devět milionů, tedy o 3,5 procenta víc než v předešlém roce. Češi nejvíce využívají debetní karty, je jich zhruba 80 procent všech typů. Přibývá i kreditních karet, loni o více než pět procent na 1,3 milionu.

Bankovní karty lidé nejvíc využívají v supermarketech, u čerpacích stanic, v hotelech nebo při nákupu letenek. Naopak málo rozšířená je možnost plateb na úřadech, ve zdravotnictví, školství nebo v kultuře, uvedl Kotlán. Hůř jsou na tom také lidé v menších městech a na vesnicích, kde je podle sdružení obchodníků s platebními terminály bankomatů stále málo. V ČR je nyní 3500 bankomatů, meziročně o pět procent více, podle propočtu sdružení by jich ale mohlo fungovat až dvakrát tolik.

Češi se učí platit přes internet

Češi také začali výrazně více využívat platby přes internet. Loni se počet transakcí téměř zdvojnásobil na 1,3 milionu. Jejich celkový objem kolem 2,6 miliardy korun je ve srovnání s dalšími typy plateb zatím nízký. Podle Kotlána má ale značnou budoucnost a i v příštích letech zřejmě poroste počet těchto transakcí nejvýrazněji.