Slováci jezdí do polského pohraničí za levnými nákupy

Nowy Targ  - Ačkoli se Poláci chystají přistoupit k eurozóně a doufají, že je evropská měna ochrání před dopady finanční krize, část polských občanů zatím požívá výhod staré měny. Klesající kurz zlotého totiž k nákupům láká Slováky ze slovenského pohraničí. Nakupovat jezdí nábytek, dětské zboží, ale i automobily.

Na provizorním tržišti s asi 2000 stánky, jež vyrostlo na rozbláceném poli u města Nowy Targ, tvořily v únoru čtyři pětiny zákazníků Slováci. Nakupují především běžné zboží, jako je nábytek, oblečení a dětská výbava. Překvapivým cílem nákupů v Polsku jsou také automobily, přestože se Slovensku kvůli silně zastoupenému automobilovému průmyslu přezdívá evropský Detroit. Polští obchodníci doufají, že objem prodejů ještě poroste s tím, že Slováci budou mít snahu dorovnat ztráty způsobené ekonomickou krizí výhodnými nákupy.

Zlotý oproti rekordnímu kurzu z loňského léta klesl zhruba o třetinu. Euro se nyní prodává za 4,7 zlotého, což je přibližně stejný kurz jako v roce 2004, kdy Polsko, Slovensko a další postkomunistické země vstupovaly do Evropské unie.

Na druhé straně hranice prožívají útlum

Obchody na slovenské straně hranice prožívají naopak těžké časy. Obchodnice se smíšeným zbožím Mária Skurošová potvrzuje, že Poláci, kteří dříve byli navyklí na Slovensku nakupovat, se dnes většinou po prodejně pouze porozhlédnou a po přepočtení na kurz zlotého zjistí, že u nich se nákup vyplatí mnohem více. V současnosti se tak na Slovensko vyplácí dojet především pouze pro alkohol.

I oblíbená lyžařská střediska, jako jsou například Vysoké Tatry, prožívají útlum. Pro návštěvníky z Polska, Česka a Maďarska jsou totiž tamní lyžařská střediska po zavedení eura drahá.