Česko navazuje užší kontakty s asijským trhem

Praha - Dnešní Česko-asijské forum, konané v Praze, potvrdilo současnou tendenci českého hospodářského exportu. České firmy stále častěji hledají odbyt na trzích, které nejsou silně zasaženy globální recesí. Kvůli tomu začínají preferovat mezinárodní obchodní vztahy s asijskými zeměmi oproti Evropě. Právě společné forum potvrdilo značný zájem asijských firem o spolupráci. Země v srdci Evropy je podle nich hospodářským klíčem na evopský trh.

V současné době Česko vyváží čtyři pětiny svého zboží do zemí Evropské unie, jejich zájem o tuzemské výrobky má však klesající tendenci. „Pro nás podnikatele je v současné době důležité najít nové obchodní sféry. Musíme se vrátit na tradiční trhy a do Číny,“ nastínil ředitel České hospodářské komory Petr Kužel. Zástupci východních trhů se v Česku poohlížejí hlavně po strojním a elektronickém vybavení. Nakupovat chtějí například automobily, obráběcí stroje, telekomunikační zařízení nebo motory.

České firmy na tento zájem slyší a neváhají se obracet na znalce asijského hospodářství, které je mohou doporučit podnikatelům pro konkrétní zakázky. „Děláme strategické studie v oblasti infrastruktury, vodohospodářství či životního prostředí. Tyto studie mají otevírat dveře českým firmám,“ uvedl během fora ředitel asijské sekce Mot Mcdonald Karel Kučera. Zástupci východních firem se navíc nebrání spolupráci také s menšími firmami. Od Česka mají dál otevřené dveře. Sám premiér Topolánek zdůraznil, že Česko prosazuje volný přístup na tuzemský trh i v době ekonomické krize.