Naděje pro skláře? Nečas ji slíbil už na duben

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas má již připravenu změnu zákona, která by měla výrazně ulehčit propuštěným zaměstnancům zaniklých skláren na českém průmyslovém trhu. V Událostech, komentářích uvedl, že novela zákona o ochraně zaměstnanců je již v paragrafovém znění v podstatě hotová a ministerstvo by se s jejím zněním chtělo vládě pochlubit v březnu. V ideálním případě by podle šéfa resortu mohla být schválena v dubnovém termínu. Novela má být navíc aplikovatelná i na případy těch lidí, kteří přišli o práci již v loňském roce a v období před oficiálním schválením zákona.

Ministr tak podle svých slov urychleně reagoval na tíživou situaci stovek zaměstnanců, kteří jsou z důvodu zrušení provozu skláren již 6 měsíců bez jakýchkoliv finančních prostředků. Odborovým svazům vadí právě nedostatečný zájem vlády přistupovat k tomuto problému s adekvátní naléhavostí. „Zde je zásadní problém s časem. Ti lidé nemají prostředky na běžnou obživu. Vláda z našeho pohledu nepřistupuje dostatečně rychle k tomuto problému vzhledem k jeho naléhavosti,“ dodal předseda sklářských odborů Vladimír Kubinec.

Zhruba 500 zaměstnanců bez práce navíc dnes demonstrovalo před úřadem vlády. Podle šéfa odboru směřuje od této organizace požadavek na ministerstvo ohledně vyplacení zvláštních sociálních dávek v podobě 3 platů pro každého zaměstnance. „Nechceme nic mimořádného. Je to standardní plnění, které bychom v normální situaci dostali, podle směrnic EU,“ dodává Kubinec.

Ministr Nečas vidí naději pro propuštěné skláře v apelování na mimořádně pověřené obecní úřady, jejichž jednání s vyslanci ministerstva v těchto týdnech probíhá. Klíčem prý může být také větší tlak lidí na majitele tak, aby neváhali uvolnit prodej.

Vláda nám nijak nepomáhá, tvrdí skláři

Před úřadem vlády se dnes sešlo 500 až 600 sklářů. Demonstraci svolal právě Odborový svaz zaměstnanců sklářského, keramického, bižuterního průmyslu a porcelánu, aby upozornil na nečinnost vlády, která zatím krachujícím podnikům ani jejich zaměstnancům nijak nepomohla.

Demonstranti na vládu „zaútočili“ silnými hesly, ve kterých požadují dokonce i její demisi. Ve většině případů se ale snaží upozornit na nejasnou situaci kolem krachu skláren a na to, že jim stát příliš nepomohl. „Žádná krize, velký tunel“ stojí na jednom z transparentů. Další hlásají hesla typu: „Co byste dělali vy, chytráci, kdybyste nedostali zaplaceno za práci?“ nebo „Heslo vlády Mirka Topolánka - chudým brát, bohatým dávat!“ 

Sklárny
Zdroj: ČT24