ČEZ loni zaznamenal rekordní zisk: 47,4 miliardy korun

Praha - Energetická skupina ČEZ loni zvýšila svůj čistý zisk o 10,7 procenta na 47,4 miliardy korun, její provozní výnosy dosáhly 181,64 korun. K rekordnímu výsledku pomohly největší středoevropské elektrárenské společnosti především meziročně vyšší ceny elektřiny. Vedení firmy ovšem předpokládalo zisk ve výši 48,6 miliardy a analytici vesměs odhadovali 48,2 miliardy korun. Výsledky jsou proto pro trhy mírným zklamáním a akcie společnosti ČEZ dnes oslabují.

Podle generálního ředitele společnosti Martina Romana vyplatí ČEZ i letos na dividendách 50 až 60 procent zisku. Stát, jenž drží v ČEZ téměř 70procentní podíl, by tak mohl získat 17 až 20 miliard korun. Loni takto obdržel zhruba 13 miliard.

Výroba elektřiny společností ČEZ loni klesla téměř o sedm procent na 4,4 terawatthodiny. O celých 13 procent poklesla produkce v uhelných elektrárnách. Pokles mírně kompenzovaly jaderné zdroje, protože výroba v nich byla ovlivněna prodlouženou odstávkou jaderné elektrárny Temelín ve čtvrtém čtvrtletí. Podle firmy jde o důsledek optimalizace výroby, kdy hlavně kvůli emisním povolenkám jsou uhelné zdroje dražší než jaderné.

Roman dnes zároveň představil očekávání společnosti na letošní rok. Čistý zisk společnosti by v roce 2009 měl dále růst o šest procent na 50,2 miliardy korun. Provozní zisk by měl vzrůst na 90,3 miliardy korun, což je meziročně o osm procent více. Hlavním tahounem růstu budou opět ceny elektřiny.

Zlé jazyky tvrdí: ČEZ bohatne na úkor zákazníků

Firma i její akcionáři se z růstu zisků radují. Vrásky naopak přidává spotřebitelům. Za poslední rok se cena za průměrnou kilowatt hodinu zvýšila o 9,8 procenta. Elektřina bude zdražovat i nadále, a to opět asi o desetinu.

Velkým pomocníkem ČEZu ve zvyšování zisku je přitom podle stínového ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana (ČSSD) energetická burza. „Pod ten enormně vysoký zisk se může podepsat energetická burza. Já myslím, že v tuhle chvíli je skutečně čas na to, zrušit energetickou burzu, kterou zavedl Martin Říman,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi.

Martin Roman hostem Studia 6
Zdroj: ČT24