I Rumunsko již potřebuje pomoc Mezinárodního měnového fondu

Berlín/Bukurešť - Rumunsko se stalo další členskou zemí Evropské unie, která se rozhodla požádat Mezinárodní měnový fond (MMF) o poskytnutí finanční pomoci. Oznámil to dnes německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Problémy s likviditou se již dříve obdobným způsobem rozhodly řešit také Maďarsko a Lotyšsko.

Zástupci rumunské centrální banky jednají o případné půjčce ve Washingtonu od středy. Asistenci fondu žádají především na vyrovnání účtu platební bilance. Cílem finanční pomoci je také uklidnění investorů, kteří oblast střední a východní Evropy považují za rizikovou. Přesná výše půjčky není známa, spekuluje se však až o 10 miliardách eur.

Jednání Rumunska z Mezinárodním měnovým fondem dnes v Berlíně avizoval německý ministr zahraničí a dodal, že doufá, že tato jednání dopadnou úspěšně. Krátce předtím s ním hovořil jeho rumunský protějšek Cristian Diaconescu.

Půjčky potřebují i jiné státy

Rumunsko se vedle jiných zemí střední a východní Evropy obtížně vyrovnává s dopady světové finanční krize. Jedná se totiž o zemi, která je silně závislá na vnějším financování. Pokud pak taková země upadne v nemilost investorů, hrozí její měně v důsledku odlivu zahraničního kapitálu prudké oslabení. Rumunská měna lei se v lednu propadla na své historické minimum vůči euru a rumunská burza cenných papírů ztratila od svého založení v roce 2007 80 procent své hodnoty.

Rumunsko není první zemí, která se problémy související s finanční krizí rozhodla řešit žádostí o pomoc Mezinárodního měnového fondu. Již dříve musely o asistenci požádat Ukrajina, Srbsko a Island. Z členů Evropské unie to pak bylo Maďarsko, které obdrželo půjčku ve výši 15,7 miliard dolarů a Lotyšsko. Tomu Mezinárodní měnový fond schválil úvěr ve výši 1,7 miliard eur. Půjčky od MMF nejsou jedinou finanční pomocí, postiženým státům pomáhá finančně i Evropská unie.