Bendl zametá po Řebíčkově vedení dopravního resortu

Praha - Již po pouhých několika týdnech má nový šéf vládního resortu dopravy Petr Bendl za sebou několik razantních změn v projektech, které započal jeho předchůdce Aleš Řebíček. Za padesát dní bývalý středočeský hejtman nejmarkantněji obměnil nařízení ohledně jízd kamionů, mýtného či železniční dopravy.

Bendl po předchozím ministrovi zdědil spor úřadu s drážní inspekcí, jejímž výsledkem je zrušení vývěrového řízení na generálního inspektora. Hlavním problémem bylo podle Bendla složení posudkové komise. „Členy komise byli budoucí podřízení, nebo ti kteří by mohli být ovlivnováni inspekcí,“ zdůvodnil své rozhodnutí ministr. Šéf drážního inspektorátu Roman Šinut tak navzdory Řebíčkově naléhání v jeho čele zůstává.

Ministr hodlá během tohoto týdne vypsat nový tendr spolu s jmenováním nových členů komise. Ti budou podle jeho názoru ve věci posuzování objektivnější. Dalším vymazáním dřívějších Řebíčkových opatření je odložení platby mýtného pro auta do 3,5 tuny na rok 2011. Otázka zavedení elektronických vinět je odsunuta na neurčito, o víkendu Bendl navíc oznámil vážnou pochybnost nad obří zakázkou Správy železniční a dopravní cesty na údržby kolejí za 36 miliard korun.

„Hodně těchto opatření je součástí politického boje. Vláda i ministr Bendl se snaží připravit na volby v příštím roce.  Pokud by bylo mýtné zavedeno od příštího roku, opozice by získala poměrně výrazný argument v předvolebním boji,“ přidává komentář analytik skupiny Cyrrus Petr Moos.

Oproti běžným řidičům Bendl ulehčí přepravcům

Hned po svém nástupu Bendl také oznámil, že nepočítá ani se slevami na mýtném, které dopravcům slíbil premiér Topolánek. Ušetřen nezůstal ani poslední Řebíčkův projekt - páteční zákazy jízd kamionů. Takové nařízení je podle současného ministra pouze dalším zatěžováním podnikatelů v době současné ekonomické krize.