Nad americkými automobilkami stále visí otazník

Detroit - V únoru se ve Spojených státech prodalo o 41 procent méně aut než loni. Ve srovnání s lednem si ale prodeje o pět procent polepšily. Odborníci meziměsíční zlepšení považují za pozitivní signál, upozorňují ale, že to ještě nemusí znamenat, že se poptávka definitivně odrazila ode dna. A pomalý růst stejně automobilky nezachrání. Největší americká automobilka General Motors varuje před krachem svých evropských divizí.

„Z našeho úhlu pohledu to vypadá, že jsme v automobilové depresi,“ upozornil analytik agentury Standard & Poor's Efraim Levy. V meziročním srovnání si automobilky vedou stále velmi špatně, v únoru se jejich prodej propadl již po 16. v řadě. A k zásadnímu obratu zřejmě jen tak nedojde.

Nejhorší výsledek hlásí GM

Největší propad prodejů zažila automobilka General Motors, které v únoru odbyt klesl o 53 procent. V rámci úspor, chce proto zrušit 49 tisíc pracovních míst, z toho 6 tisíc mimo Spojené státy. Společnost navíc uvedla, že v letošním druhém čtvrtletí v Severní Americe vyrobí pouze 550 tisíc vozů, tedy o třetinu méně než před rokem.

Evropské divize GM před kolapsem

Špatně se největší americké automobilce daří nejen v její domovské zemi, závažné problémy má i v Evropě. Bez státní pomoci jejím divizím na starém kontinentu hrozí naprostý kolaps. Zpravodajskému webu BBC to na ženevském autosalonu řekl finanční ředitel firmy Fritz Henderson.

Podle Hendersona hrozí, že evropským divizím dojde do dubna či května hotovost. Pokud evropské vlády nezasáhnout, přijde kvůli tomu o práci zhruba 300 tisíc lidí. Zachránit by je mohla vládní podpora ve výši kolem 3,3 miliardy eur (92 miliard korun). Peníze by měly být použity na financování oddělení německého Opelu a britského Vauxhall od mateřské GM.

  • Únorový propad prodejů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/716/71572.jpg
  • Logo automobilky Opel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/706/70537.jpg