Brusel se už na Microsoft tolik nezlobí

Brusel - Evropská komise dnes ocenila americký softwarový gigant Microsoft za to, jak se podřídil jejímu protimonopolnímu verdiktu z roku 2004. Pochválila ho také za jeho zlepšené chování a přestala detailně monitorovat akceptaci jejího nařízení. Před pěti lety Brusel Microsoftu nařídil poskytování technických informací jeho konkurentům, aby mohly být jejich produkty s Microsoftem kompatibilní. Firma byla na mušce Evropské komise už několikrát a obdržela od ní pokuty v celkové výši 1,68 miliardy eur (přes 47 miliard korun).

Komise uvedla, že už není zapotřebí, aby její pověřenec permanentně monitoroval, jak se Microsoft na trhu chová. V případě potřeby se prý bude napříště opírat o technické poradce. Mezi ně patří například Neil Barrett, profesor počítačových věd, kterého Evropská komise jmenovala v roce 2005, aby posoudil data poskytnutá Microsoftem. Ten označil dokumenty softwarové firmy, co by manuál pro softwarové inženýry, jako nepoužitelné.

Brusel uvedl, že ho ke změně příkrého postoje přivedlo také zlepšené chování pranýřované společnosti. Rivalové podniku mají navíc možnost předvolat ho před soud v patřičné zemi unie, pokud by se o informace nedělil tak, jak odsouhlasil v licenčním programu.

Klid zbraní mezi Microsoftem a Bruselem nebyl vždy