Svoboda řeší problémy s fondy

Praha - Nový monitorovací systém evropských fondů zatím nebude, alespoň ne do konce programového období, tedy roku 2013. Podle ministerstva pro místní rozvoj je totiž třeba problém s čerpáním evropských fondů řešit hned a výměna systému by celý proces jen natáhla. Právní nesrovnalosti je přitom podle ministra Cyrila Svobody možné řešit i jinak - dohodou. Problémy s centrálním monitorovacím systémem zlomily vaz už jeho předchůdci Jiřímu Čunkovi.

Ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda se rozhodl ponechat starý monitorovací systém a právní nedostatky doladit přímo s dodavatelem systému. „Kdybychom dělali nějaké velké soutěže, je riziko, že bychom tyto problémy řešili ještě v roce 2013,“ dodal ministr.

Špatný systém „udal“ vlastní člověk

Česko čerpá od prosincového vystoupení vrchního ředitele ministerstva pro místní rozvoj před úředníky Evropské komise, kdy zpochybnil účinnost dosavadního systému monitorování čerpání fondů, prostředky Evropské unie ze záloh, které jsou naštěstí pro žadatele dotace dostatečné. Činí zhruba 70 miliard korun.

„Proč bychom čerpali ze svých rezerv, když můžeme čerpat z průběžného systému evropských plateb a když navíc tyto platby nejsou započítávány k tíži schodku státního rozpočtu,“ hodnotí současnou situaci lidovecký europoslanec Jan Březina.

Dochází k narovnávání vztahů s Evropskou komisí

Svoboda se také rozhodl uhradit dlužnou částku dodavateli systému společnosti S&T CZ. Lepší vztahy už navázal i s Evropskou komisí: „Evropská komise vítá, že je tady změna přístupu, že jsme schopni situaci vyřešit takhle rychle a definitivně a k tomu nám nechává čas."