Nokia se raduje, poslanci posvětili sledování firemních e-mailů

Helsinky - Finský parlament schválil ve středu kontroverzní zákon, na jehož základě mají podniky umožněno sledovat elektronickou poštu svých zaměstnanců. Lidové označení zákonu je Lex Nokia - o jeho přijetí se totiž výrazně zasloužil přední světový výrobce mobilních telefonů Nokia, jehož domovskou zemí je právě Finsko. Před několika týdny Nokia dokonce hrozila, že neprojde-li přijetí zákona v parlamentu, z Finska se na protest odstěhuje.

Nebude se však jednat o kontrolu obsahu elektronických dopisů, ale jen všeobecnou kontrolu toho, kam korespondence zaměstnanců směřuje. Dále se bude sledovat i velikost e-mailů a příloh. Nokia totiž již několikrát uvedla, že právě díky úniku elektronickou poštou přišla o významná obchodní i technologická tajemství a že zlepšení kontroly e-mailu by jí pomohlo tuto průmyslovou špionáž omezit.

Zákon si našel celou řadu kritiků nejen ve Finsku. Podle některých právníků například „Lex Nokia“ porušuje základní svobody zakotvené v ústavě. Další kritiku budí skutečnost, že zákon nebude platit jen pro průmyslové podniky, ale i pro univerzity a bytová družstva. Oponenti poukazují i na fakt, že pro průmyslové špiony není problém požadované údaje z pracovního počítače nahrát a přenést je domů, odkud je dále pošlou ze své soukromé e-mailové adresy.

I přes námitky nebylo prosazení zákona v parlamentu žádným problémem. Pro se nakonec vyslovilo 96 poslanců, proti jich bylo 56.

Vydáno pod