Soud přerušil prodej náchodského pivovaru

Náchod - Krajský soud v Hradci Králové zarazil radnici v Náchodě prodej pivovaru Primátor liberecké společnosti LIF. O tomto předběžném opatření rozhodl soud na základě žaloby, kterou podal minulý čtvrtek hanušovický pivovar Holba ze skupiny PMS Přerov. Holba se cítila dotčena vyřazením z tendru i přes to, že za pivovar nabídla cenu o 35 milionů vyšší než vítězná LIF.

Holba ve své žalobě uvádí, že rozhodování města Náchod o vítězi svědčí o „nekalosoutěžním jednání“. Žaloba obviňuje náchodskou radnici z toho, že byla již předem rozhodnuta o prodeji Primátora společnosti LIF a znemožnila všem účastníkům soutěže rovný přístup k informacím. LIF, která již spoluovládá pivovary Svijany a Rohozec, takové tvrzení pochopitelně odmítá.

Také starosta Náchoda Oldřich Čtvrtečka se proti žalobě ohradil s tím, že nejvyšší cena ještě nemusí nutně znamenat lepší kupní nabídku. „Stanovili si k tomu takové podmínky, které byly pro město nepřijatelné,“ řekl Čtvrtečka a upřesnil, že si Holba třeba diktovala možnost splácení až do pěti let od podpisu smlouvy nebo slevy za případný pokles výkonnosti pivovaru.

O prodeji pivovaru společnosti LIF rozhodli zastupitelé Náchoda na základě doporučení výběrové komise. Výběrovým řízením měly skončit rok trvající pokusy o prodej pivovaru, kterému s roční produkcí 130 tisíc hektolitrů při tržbách 180 milionů korun náleží mezi pivovary třináctá příčka na českém trhu. V loňském roce o pivovar projevily zájem také třeba bratislavský Stein nebo ruský Russian Tradition Group.

Náchodský pivovar
Zdroj: ČT24