Slovenská ekonomika zpomaluje rychleji, než se čekalo

Bratislava - Slovenská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku zpomalila svůj růst na 2,5 procenta. V předchozím čtvrtletí ještě rostla více než dvojnásobným tempem (6,6 procenta). Uvedl to v dnešní zpřesněné zprávě slovenský statistický úřad, který tak o 0,2 procentního bodu snížil svůj dřívější odhad. Za celý loňský rok slovenská ekonomika vzrostla o 6,4 procenta po předloňském růstu o 10,3 procenta.

Prudce zpomalil především růst investic, a to na 1,4 ze 7,3 procenta. Spotřeba domácností zpomalila v posledním čtvrtletí růst na 4,7 procenta z šesti procent ve třetím čtvrtletí. Vládní spotřeba stoupla o 2,3 procenta po tempu 5,3 procenta v předchozích třech měsících. Slovenský export klesl o 7,8 procenta a dovoz se snížil o 6,7 procenta.

Statistický úřad předpověděl, že ekonomika v prvním pololetí výrazně zpomalí tempo růstu až na 0,8 procenta. Meziroční míra inflace podle statistiků dosáhne na konci června 3,4 procenta, u míry nezaměstnanosti očekávají nárůst na 10,4 procenta z loňských 9,6 procenta. Institut informatiky a statistiky, který vychází z modelových propočtů a odhadů, očekává za prvních šest měsíců roku pokles HDP o 1,3 procenta.


Česká ekonomika si ve čtvrtém čtvrtletí udržela meziroční růst zhruba o jedno procento, odhadl minulý měsíc Český statistický úřad. Analytici přitom většinou očekávají stagnaci nebo pokles. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím ovšem ekonomika zřejmě klesla o 0,6 procenta, což by byl první pokles od roku 1998. Za celý loňský rok hrubý domácí produkt výrazně zpomalil růst na 3,5 procenta proti 5,9 procenta o rok dříve.