Novela insolvenčního zákona by mohla platit od konce dubna

Praha - Vláda dnes schválila novelu insolvenčního zákona, která mimo jiné umožní vyplatit zpětně mzdy tisícům sklářů ze skupiny Bohemia Crystalex Trading. Novela insolvenčního zákona - jakožto jedno z protikrizových opatření - by měla podle vlády lépe reagovat na hospodářské zpomalení.

Insolvenční zákon, který umožňuje od loňského roku řešit problémy podniků, výrazně posílil postavení zajištěných věřitelů. Těmi jsou většinou banky. Jejich nároky jsou uspokojovány přednostně a na financování provozu a mzdy zaměstnanců pak nezbývají peníze.

„Novela především usnadní restruktualizaci podniků v platební neschopnosti. Je to snaha uchránit pracovní místa a zachovat životaschopné části podniku,“ řekl dnes ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Jestliže novela zákona projde parlamentem, měla by začít platit již od konce dubna.

Věřitelé nebudou mít podle návrhu během tříměsíčního moratoria, které chrání podnik v insolvenci před úpadkem, takové možnosti jednostranného započítávání některých pohledávek jako dosud. Firmy na sebe také nebudou muset podat při předlužení insolvenční návrh a kvůli úhradě pohledávek nebudou muset automaticky prodávat majetek. Nově by také insolvenční řízení u společností tvořící koncern mohl řešit jeden soudce a případně i jeden insolvenční správce.

Novela pamatuje také na obchodní partnery nebo banky, které podniku v krizi půjčí peníze. Podle předkládací zprávy k novele jim garantuje vyšší jistotu. Většinu změn vláda schválila již v pondělí.