Ukrajina již splatila dluh ruskému Gazpromu

Moskva - Ruský premiér Vladimir Putin dnes pohrozil, že Rusko znovu utáhne kohouty a nepustí plyn na Ukrajinu, pokud Kyjev do soboty nedodá splatnou částku za únorové dodávky suroviny. Putin podle agentury Interfax řekl, že by v případě nezaplacení byl opět ohrožen tranzit plynu do zemí Evropské unie. Vyjádřil se tak po incidentech v kancelářích ukrajinských plynárenských podniků. Ukrajinská společnost Naftogaz však již dnes odpoledne celou částku, tedy 360 milionů dolarů (asi 7,95 miliardy korun), uhradila.

„Pokud důsledkem akcí státních bezpečnostních orgánů a zatčení řady činitelů bude to, že nedojde platba, povede to k zastavení našich energetických dodávek zákazníkům na Ukrajině i zákazníkům v Evropě,“ prohlásil Putin. Ukrajina je hlavní exportní trasou ruského plynu do Evropy, která čerpá více než pětinu plynu právě z Ruska.


Naftogaz a Gazprom vyjádřily ve středu obavy z toho, že zbytek platby by mohla zmařit středeční razie ukrajinských bezpečnostních sil v ústředí Naftogazu. To by mohlo vést k dalšímu sporu o plyn s Ruskem, který byl v lednu příčinou dvoutýdenního přerušení dodávek přes Ukrajinu do Evropy.

Západní i ruská média vidí ve středečním incidentu další projev mocenského boje mezi prezidentem Viktorem Juščenkem a předsedkyní vlády Julijí Tymošenkovou. Dnes se vyšetřovatelé ukrajinské státní bezpečnosti SBU pokusili vniknout do úřadoven společnosti Ukrtransgaz, která jako dceřiná společnost Naftogazu provozuje ukrajinské plynovody.

Vlajka společnosti Naftogaz
Zdroj: ČT24