Energetická burza ušetřila každému Čechovi 10 tisíc

Praha - V souvislosti se zdražováním elektrické energie se hovoří o tom, že ho podněcuje pražská energetická burza, na které dodavatelé a výrobci elektřiny obchodují s jejími dodávkami. Sociální demokracie proto prosazuje, aby stát energetickou burzu buď úplně zrušil, nebo alespoň přísně reguloval. Ředitel pražské energetické burzy (PXE) David Kučera to považuje za holý nesmysl. Na výši cen elektřiny by se to podle něj nijak neprojevilo. Ředitel Burzy cenných papírů Praha (BCPP) Petr Koblic v rozhovoru pro ČT obhajoval energetickou burzu ještě ostřeji. Prohlásil, že každému Čechovi ušetřila 10 tisíc korun.

„Plánujeme zaprvé zrušit energetickou burzu, zadruhé posílit roli regulátora, zatřetí zrušit ustanovení, které říká, že cena elektřiny se stanoví na rok dopředu. A souběžně s tím, pokud by se to nepovedlo, plánujeme, aby byl zaveden dohled nad energetickou burzou. To by měla dělat ČNB, protože ta má dohled nad finančním trhem,“ představil konkrétní plány ČSSD v rozhovoru pro ČT24 stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Sociální demokraté již podle Urbana připravují novely mnoha zákonů, které by měly podobné kroky umožnit. Cílem opozice je, aby celý znovelizovaný systém fungoval od roku 2010.


Koblic: Energetická burza nezdražuje, ale zlevňuje

Proti záměru zrušit pražskou energetickou burzu se ostře postavil Petr Koblic. Ve speciálním vydání Otázek Václava Moravce prohlásil, že chce o zhoubných plánech ČSSD jednat s místopředsedou strany Bohuslavem Sobotkou. Schůzka na toto téma by se měla konat v průběhu příštího týdne.

Koblic se bude snažit Sobotkovi vysvětlit, že energetická burza elektřinu nezdražuje, ale naopak zlevňuje. A má na to i důkazy. Ceny dosažené na energetické burze on a jeho tým porovnali s cenami, které by byly dosaženy ve virtuální aukci, jež se k určování cen používala dříve. A výsledek? Kdyby se ceny elektřiny pro letošek určily ve virtuální aukci, zaplatil by každý Čech za elektrickou energii o 10 tisíc víc.

Ředitel BCPP Petr Koblic:


„Energetická burza ušetřila drobným spotřebitelům - občanům - 10 miliard korun, to je 10 tisíc na osobu.“

Zrušení energetické burzy je holý nesmysl, tvrdí její ředitel

Plánům sociálních demokratů nerozumí ani ředitel pražské energetické burzy David Kučera. „Já nechápu motivaci českého státu zrušit subjekt, který je založený podle obchodního zákoníku. Zdá se mi to protiústavní,“ zareagoval na Urbanova slova Kučera, který považuje jakékoliv argumenty o zhoubném vlivu energetické burzy na ceny elektřiny za neoprávněné a nesmyslné.

Proč burza za zdražování elektřiny nemůže?

Ředitel PXE David Kučera:

„Podíváme-li se na cenu elektrické energie, jakým způsobem se vyvíjí u nás, jakým v Německu, zjistíte, že tam je velmi těsná korelace. České ceny vzhledem k německým jsou zhruba o jedno euro na megawatthodinu nižší.“

„Když PXE začala obchodovat, stála elektrická energie zhruba 50 euro za megawatthodinu. Dnes ráno se na PXE zobchodoval ten samý produkt za 44 euro za megawatthodinu. To znamená, že se nedá říct, že by PXE zdražovala. My zlevňujeme.“

Kučera zdůraznil, že PXE již dnes podléhá regulaci České národní banky, od které má k obchodování s elektřinou licenci a která obchody schvaluje. Pokud by se sociálním demokratům podařilo energetickou burzu skutečně zrušit, na cenách by se to podle Kučery nijak neprojevilo, protože je ovlivňují jiné faktory. Navíc by hrozilo, že po zrušení PXE začnou s českou energií obchodovat zahraniční burzy. „To je prostě kontraproduktivní návrh,“ zdůraznil Kučera.

Cenu elektřiny určuje celá řada faktorů. Kromě tržní nabídky a poptávky ovlivňuje prodejní kurzy, ve kterých se elektrická energie obchoduje, vývoj cen na trhu s uhlím, ropou či zemním plynem.

Pražská energetická burza


Pražská energetická burza vznikla v létě 2007 jako první svého druhu v Evropě. Celkový objem obchodů na PXE dosáhl v loňském roce zhruba 33 terawatthodin, což je zhruba 50 procent celkové české roční spotřeby.