Nové pořadí nejbohatších lidí světa bude už dnes

New York - Americký ekonomický časopis Forbes každoročně zveřejňuje žebříček nejbohatších lidí světa. Kdo stane letos na prvním místě bychom se mohli dozvědět už během dneška. Třináct let patřil titul nejbohatšího muže světa Billu Gatesovi. V loňském roce ho předstihli americký investor Warren Buffet a Mexičan Carlos Slim Helú.

Mexičan Carlos Slim Helú zbohatl na privatizaci telekomunikací. Majetek prvního muže žebříčku odhadl loni magazín na 62 miliard dolarů. „Jeho majetek vzrostl o 10 miliard, Gatesův jen o 2, pozici jedničky si proto už nemohl udržet,“ vysvětlil ředitel časopisu Forbes Steve Forbes.

V žebříčku nejbohatších Američanů, který Forbes zveřejnil před půl rokem, už byl ale na špici znovu Gates. Mezi stovku nejbohatších lidí se loni probojoval Čech - zakladatel a hlavní akcionář finanční skupiny PPF Petr Kellner. S majetkem odhadovaným na 9,3 miliard dolarů se dostal až na 91. pozici. Není ale jediným českým dolarovým miliardářem.

Počet miliardářů ve světě roste, Forbes jich loni napočítal 1125. Nejvíc jich žije ve Spojených státech a Rusku. Podle loňských údajů je nejmladším miliardářem zakladatel sítě Facebook - 24letý Američan Mark Zuckerberg.