Schodky v Evropské unii budou nejvyšší za 15 let

Brusel - Průměrná výše rozpočtového schodku v Evropské unii by letos měla přesáhnout čtyři procenta HDP, a byla by tak nejvyšší za posledních 15 let. Většina členských států by s nápravou svých rozpočtů měla začít v roce 2010, nicméně ty, které mají veřejné finance v lepším stavu, mohou začít až v roce 2011. Vyplývá to z návrhu, o kterém budou příští týden jednat ministři financí EU. Evropská komise předpokládá, že tříprocentní podíl na HDP, což je jedno z důležitých kritérií pro přijetí eura, letos prolomí 12 států unie. Nejhůře na tom jsou Irsko a Řecko, Česko limit možná také nesplní.

Jedno z Maastrichtských kritérií, týkající se schodku státního rozpočtu, letos podle Evropské komise překročí až 12 členských států. Například francouzský premiér François Fillon tento týden uvedl, že rozpočtový schodek Francie přesáhne pět procent hrubého domácího produktu země. Ještě hůře jsou však na tom Řecko či Irsko, kterým by za nepříznivých podmínek teoreticky mohl hrozit i bankrot. Irsko tento rok nejspíše dosáhne největšího schodku v Evropské unii, hovoří se až o 11 procentech.

„Zlepšení dlouhodobé udržitelnosti (veřejných financí) je v době, kdy klesá růstový potenciál a roste dluh, obzvláště velkou výzvou,“ uvádí návrh, o němž kromě šéfů státních pokladen budou jednat i lídři států EU na summitu, který se uskuteční 19. a 20. března. Postupy konsolidace veřejných financí a konečné termíny pro nápravu nadměrných deficitů by měly zohledňovat rozdílnou startovací pozici a ekonomickou situaci členských zemí.

Do boje se schodky se zapojilo i Česko

O rychlou nápravu stavu veřejných rozpočtů výrazně usiluje i současné české předsednictví. Ministři financí EU koncem ledna dokonce schválili iniciativu ministra financí Miroslava Kalouska, která unii vyzývá, aby po finančních injekcích do krizí zmítané evropské ekonomiky začala řešit i problém deficitů státních rozpočtů. Navíc upozorňuje, že jakákoliv hospodářská pomoc musí být v souladu s pravidly hospodářské soutěže.

Hranici tří procent HDP v případě rozpočtového schodku může letos překročit i Česká republika. Podle premiéra Mirka Topolánka se tak dokonce skutečně stane, a Česko by tak přestalo plnit jedno z klíčových kritérií pro přijetí eura.

Vydáno pod