V USA je nejvyšší nezaměstnanost za posledních 25 let

Washington/Praha - Nezaměstnanost v USA se z lednových 7,6 procenta v únoru vyšplhala na 8,1 procenta. Americké firmy zrušily dalších 651 000 pracovních míst. Tak vysoké procento lidí bez práce bylo ve Spojených státech naposledy v prosinci 1983. Nezaměstnanost trápí i Evropskou unii, na což na Evropském summitu měst a regionů poukázal předseda Evropské komise José Manuel Barroso.


Přestože počet zrušených míst je zhruba v souladu s odhady, údaje za leden a prosinec byly výrazně revidovány směrem k horším číslům. Předběžná čísla zhruba před měsícem naznačovala, že v lednu firmy zrušily asi 598 000 pracovních míst, ale revize ukázala, že ve skutečnosti zaniklo asi 651 000 míst. Podle ekonomů to znamená, že recese je teď v USA v plném proudu a zatím nejeví žádné známky polevování.

Od prosince 2007, kdy se zhruba datuje začátek nynější hospodářské recese, už ve Spojených státech amerických ubylo asi 4,4 milionu pracovních příležitostí. Více než polovina jich pak zanikla v posledních čtyřech měsících.


Rostoucí nezaměstnanost trápí i EU

V lednu v unii vzrostla míra nezaměstnanosti na 7,6 procenta. Počet lidí bez práce se proti lednu 2008, kdy míra nezaměstnanosti v EU činila 6,8 procenta, zvýšil o 2,2 milionu lidí. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso také nedávno uvedl, že v roce 2010 by v unii kvůli krizi mohla míra nezaměstnanosti dosáhnout až deseti procent.

„Aby co nejdříve posílila ekonomiku, Evropská komise se rozhodla uspíšit výdajové programy. To znamená, že zrychlí čerpání ze svých fondů v letech 2009 a 2010. Členské státy získají v roce 2009 celkem 11,2 miliardy eur,“ uvedl dnes na summitu regionů a měst předseda komise a dodal, že je třeba kromě ochrany stávajících pracovních míst a vytváření nových podpořit občany, kteří o práci nedávno přišli. V této souvislosti ocenil summit o nezaměstnanosti, který Česko chystá na květen tohoto roku.

José Manuel Barroso
Zdroj: ČT24