Šrotovné na Slovensku už od pondělka

Bratislava - Až dva tisíce eur, v přepočtu přes 55 tisíc korun, ušetří Slováci při nákupu nového auta, pokud nechají zlikvidovat svůj starý vůz. O státním příspěvku, takzvaném šrotovném, dnes rozhodl ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek. Konečná výše zvýhodnění pro lidi i podnikatele ale bude záviset na ochotě prodejců slevit z ceny vozidla.

Zmíněnou dvoutisícovou slevu dostane zákazník autosalonu jen tehdy, když prodejce bude ochoten snížit cenu auta alespoň o 500 eur. Zbývajících 1500 eur potom doplatí stát. V případě, že prodejce nesleví, státní příspěvek bude jen 1000 eur.

Desetiletá auta do šrotu

Motoristé dotaci dostanou, pokud dají autorizovanému zpracovateli zlikvidovat auto starší než deset let, které bylo v policejní registraci do konce minulého roku. Auto koupí už se slevou. Proplacení šrotovného si pak na státu vyžádá obchodník.

Stát na příspěvky zřejmě vyčlení kolem 33 milionů eur. Premiér Robert Fico už ale připustil, že by vláda mohla v programu pokračovat nad tuto sumu, pokud se systém osvědčí.

Předpokládá se, že příspěvek na Slovensku oživí trh s osobními auty. Ten se od loňska podobně jako ve zbytku Evropy rychle propadá. V únoru byla podle čerstvých čísel slovenského Sdružení automobilového průmyslu poptávka po nových osobních a malých nákladních autech meziročně o 39 procent nižší. V lednu se prodej propadl dokonce o více než dvě pětiny.

Loni se na Slovensku prodalo téměř 100 tisíc nových aut. Největší zájem byl tradičně o vozidla od české automobilky Škoda Auto, kterou následoval německý Volkswagen a francouzský Peugeot. Šrotovné, které zavedly i jiné státy Evropské unie, by Slovensku mělo pomoci také obnovit vozový park.

Češi se šrotovného zatím nedočkají

Balíček protikrizových opatření české vlády šrotovné neobsahuje. Jeho zavedení navrhuje opoziční ČSSD, podle níž je zatím nejlépe fungujícím protikrizovým opatřením vlád zemí EU.