Loňská novinka – superhrubá mzda – má být minulostí

Praha - Je to jen něco málo přes rok, co se v Česku počítají daně z příjmu podle takzvané superhrubé mzdy. Ministerstvo financí však připravuje její zrušení. Nahradit by ji měla harmonizace vyměřovacích základů. V dnešních Otázkách Václava Moravce to řekl náměstek ministra financí Peter Chrenko. Zjednodušit by se ale podle něj měl celý systém daně z příjmu, zmizet by měly především odečitatelné položky.

„Cílem (ministerstva financí) skutečně je, aby se zrušila superhrubá mzda,“ řekl dnes Chrenko. „Naší ambicí je, abychom dokázali vytvořit harmonizovaný vyměřovací základ, ze kterého by se při jednoduché aplikaci konkrétní sazby srážela jak daň, tak odvody na sociální a zdravotní pojištění,“ dodal.

Ministerstvo financí už podle Chrenka ve věci zrušení superhrubé mzdy začalo jednat s rezorty zdravotnictví a práce a sociálních věcí. Z českého daňového systému by pak superhrubá mzda měla zmizet po přijetí chystané novely zákona o dani z příjmu. Tu chce ministerstvo předložit vládě nejpozději do konce května.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Superhrubá mzda jako vládní trik 

Superhrubou mzdu prosadila současná koaliční vláda v rámci reformy veřejných financí. Je to mzda včetně plateb zaměstnance a zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění. Odvádí se z ní daň 15 procent. Ta ve skutečnosti odpovídá víc než třiadvacetiprocentnímu reálnému zdanění.

Podnikatelé zrušení superhrubé mzdy vítají i přesto, že pro ně daňové úpravy představují náklady na změnu firemních systémů. „Myslím si, že pokud by skutečně došlo k té harmonizaci daňových základů, tak že by se to potom usadilo na stejné úrovni všechno a prospělo by to celé podnikatelské sféře,“ řekl ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Se zrušením superhrubé mzdy souhlasil i předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda, který ji označil za vládní trik. To v podstatě přiznal i Chrenko. „Na začátku bylo postaveno zadání, a to, aby se nesnížily odvody do daňového systému, respektive do státního rozpočtu, které se vybírají z daně z příjmů, aby se nesnížily odvody na sociální pojištění. Z toho důvodu při modelaci, při zachování patnáctiprocentní sazby, nebyla jiná možnost než superhrubá mzda,“ řekl.

Jedna odečitatelná položka místo současných 150

Součástí připravované novely zákona o dani z příjmu by vedle zrušení superhrubé mzdy mělo být i řešení další palčivé otázky českého daňového systému. Tím je nepřehledná změť odečitatelných položek. V současnosti je jich kolem 150, podle Chrenka by je měla nahradit jediná, univerzální.