Inflace je nejníže od března 2007, dosahuje 2 procent

Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v únoru zpomalil na dvě procenta z lednových 2,2 procenta. Jde tak o nejnižší růst cen od března 2007. Meziměsíčně inflace stoupla o 0,1 procenta, když po sedmi měsících poklesu zdražily pohonné hmoty. Oproti loňskému roku zlevňují automobily a oděvy, rostou však výdaje na bydlení.

Ceny pohonných hmot v únoru meziměsíčně stouply o 5,6 procenta, z toho ceny benzinu Natural 95 o 6,8 procenta. Meziměsíčně byly dražší rovněž dovolené. V meziročním srovnání klesly o 11,9 procenta rovněž ceny automobilů. Nižší než loni byly také ceny potravin, například máslo zlevnilo o 23,4 procenta nebo mléko o 13 procent. Pokračovalo rovněž zlevňování oděvů, spotřebičů pro domácnosti či fotoaparátů.

Naopak meziroční růst cen statistici zaznamenali především u položek souvisejících s bydlením. Stouply ceny vodného i stočného, zdražení se nevyhlo ani teplu, elektřině a zemnímu plynu. Lidé tento rok zaplatí více také za nájem či tabákové výrobky.

Snížily se výdaje rodin na regulační poplatky

Na rozdíl od loňského roku pak na růst inflace přestaly mít vliv poplatky ve zdravotnictví. Zdravotnické poplatky se projevily ve vývoji cen i v meziměsíčním srovnání, když domácnostem klesly výdaje na zdravotnické poplatky díky hrazení těchto plateb krajskými úřady.

„Dramatický pokles inflace posledních měsíců je již za námi, nyní nás čeká již jenom umírněné snižování inflačních tlaků, domácí spotřebitelská poptávka zůstává slabá. Deflačním tendencím by ovšem měla zabránit slabá koruna,“ uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Inflace je výše, než očekává Česká národní banka. Spolu se slabou korunou tak představuje důvod, který pak zřejmě nepřiměje centrální banku k dalšímu snižování úrokových sazeb. Inflace však i bez toho v tomto roce nejspíše poklesne. Nejspíše však již ne dramaticky.