Amerika draží domy, které vyprázdnila krize

Washington - Světová ekonomika letos poprvé od druhé světové války klesne. Z odhadů Světové banky vyplývá, že obchod se kvůli ekonomické krizi sníží na nejnižší hodnotu za 80 let. Celou krizi ve Spojených státech odstartovala hypoteční krize, kdy lidé nedokázali hypotéky splácet. Stovky splácením zatížených domů a bytů tak nyní míří do dražby.

Realitní společnosti tvrdí, že prodejem nemovitostí dojde ke stimulaci realitního trhu. Noví majitelé, kteří se nastěhují do prázdných domů, jsou podle nich motivováni k tomu, aby si udrželi práci nebo hledali jinou. Ceny za nemovitosti navíc výrazně klesly.

Draží se už i nemovitosti z New Yorku 

Trh s nemovitostmi postihla krize v celé v Americe. New York je zatím zasažen méně než ostatní části země. Ale i tady nejsou lidé schopni splácet hypotéky a jejich příbytky skončí ve dražbě. Na aukci na Manhattanu tak přišla asi tisícovka lidí a mohli si vybírat mezi řadou bytů či rodinných nebo řadových domků v New Yorku či v Pennsylvánii. Kupce neodrazuje ani případná rekonstrukce.

Jsou tady lidé, kteří se stanou poprvé v životě vlastníkem domu. Dnes tu koupí dům za 180 tisíc dolarů - dřív by měl hodnotu kolem 360 tisíc," informovala účastnice aukce Tami Burgess.


Profitovat z aukce prý budou pouze investoři

Proti výprodeji nemovitostí se však zvedá i odpor. Kritici varují, že snížené ceny nemovitostí pomáhají jenom investorům. „Je to děsivé, jak ceny padají, ale to nikomu z nás nepomůže. Nepomůže to hlavně lidem, kteří jsou poškozeni, když hodnota jejich majetku bude dál klesat. Profitovat z toho budou jen investoři,“ varovala demonstrující Sharon Blacková.

„Myslíme si, že tato aukce ještě víc zraňuje lidi, které vyhodili z jejich domovů. A také miliony lidí, kteří přišli o svůj majetek, a nebo jim bude zabaven,“ dodal další demonstrant Larry Holmes. Realitní kanceláře jsou však opačného názoru.

Vydáno pod