Prahu čeká demonstrace zemědělců z celé střední Evropy

Praha - Tisíce zemědělců z Česka, Polska, Slovenska či Maďarska se ve čtvrtek sjedou do Prahy, aby demonstrovaly proti nerovným podmínkám dotací jejich odvětví v Evropské unii. Farmáře z nových členských zemí unie podpoří i jejich kolegové z Německa či Rakouska. Protestní akce je naplánována na den návštěvy eurokomisařky pro zemědělství Mariann Fischer Boelové, které hodlají zástupci agrárníků předat své požadavky.

Happening, který je naplánován na deset hodin tento čtvrtek, začne před budovou Ministerstva zemědělství a pokračovat má pochodem, který zakončí proslovy na Václavském náměstí. Končit by se tak mohlo zhruba v jednu hodinu odpolední. Přiblížil dnes průběh protestní akce šéf Agrární komory Jan Veleba, který očekává účast minimálně 4 tisíc farmářů.

Ačkoli vláda přislíbila zemědělcům jednu miliardu z Pozemkového fondu a také jednu miliardu z rezervních fondů, farmáři považují podporu stále za nedostatečnou. Za finanční injekci jsou pochopitelně vděční, avšak jedná se podle nich pouze o jednu část příjmové strany. Vedle vládních financí mohou agrárníci v unii využívat i plateb na plochu, prostředků z Fondu pro rozvoj venkova a také národních dotací. „Když se to sečte a podělí hektary, tak má český farmář o 40 procent méně prostředků než jeho rakouský či německý kolega,“ tvrdí Veleba.

Soběstačnost ve vepřovém mase se propadla na 60 procent 

Šéf Agrární komory dále uvedl, že zemědělcům již došla trpělivost. V současnosti prý za litr mléka obdrží český výrobce pouhých šest korun. Může tak dojít k dalšímu vybíjení krav. V soběstačnosti ohledně vepřového masa se pak Česko podle Veleby propadlo ze 129 procent před vstupem do EU na 60 procent v tomto roce.