Rekordní růst mezd Čechům blahobyt nepřinesl

Praha - Češi loni vydělávali v průměru o 1848 korun více než v roce předchozím. Měsíčně si tak přišli na 23 542 korun. Ve srovnání s rokem 2007 mzda poskočila o 8,5 procenta, což byl nejvyšší růst od roku 2001. Mzdy však citelně znehodnotila inflace. Do skokového navýšení platů v posledním kvartále se pak podle odborníků promítlo především odstupné vyplácené lidem, kteří přišli o práci.


I když byl nominální růst mezd rekordní, Češi si za vydělané peníze o moc víc koupit nemohli. Mzdy totiž znehodnotila vysoká inflace. Po odečtení jejího vlivu činil růst platů pouze 2,1 procenta, což je nejméně za posledních deset let. Horší situace v Česku panovala naposledy koncem 90. let, kdy sice rostly platy velmi rychle, zároveň ale země bojovala s vysokou inflací.

Průměr zvedlo odstupné

Roční průměr loni zvýšilo především poslední čtvrtletí, kdy průměrná mzda přesáhla 25 tisíc korun. Odborníci však tvrdí, že za tímto mzdovým skokem stojí výplaty odstupného propuštěným zaměstnancům. „Růst byl tažený posledními měsíci, kdy už docházelo k propouštění a byly vypláceny vysoké částky odstupného, tzn. je to velmi zkreslené to číslo,“ potvrdil České televizi ekonom VŠE Martin Janíčko.

Platy jako Němci nejdříve v roce 2037

Hospodářská krize, která připravila řadu lidí o místa, se ve vývoji mezd projeví zřejmě až v dalších čtvrtletích. „Tam, kde se v posledních letech přidávalo hodně, se letos bude přidávat méně, a tam, kde se přidávalo málo, se nebude často přidávat vůbec. Za celý letošní rok očekáváme průměrný růst mezd o necelých 5 procent,“ předpovídá ředitelka a analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Dlouhodobě se tak musí Češi připravit na to, že si na podobné mzdy, jaké jsou běžné v západní Evropě, ještě chvíli počkají. „Ty nejoptimističtější výpočty ukazují, že Čech bude brát stejnou mzdu jako Němec nejdříve v roce 2037,“ podotkla Šichtařová.