Zahraniční obchod klesl o více než 8 miliard

Praha - Zahraniční obchod v lednu skončil přebytkem 3,5 miliard korun. I kvůli nízkému prodeji aut klesl ve srovnání s lednem loňského roku o více než 8 miliard korun. Nejvíce byl postižen vývoz, hodnota se snížila o 24 procent. Dovoz pak zeštíhlil zhruba o pětinu. Došlo tak k nejvýraznějšímu propadu od vzniku České republiky. Za celý letošní rok pak deficit zahraničního obchodu nejspíše nenastane, bude však zřejmě pouze poloviční.

Vývoz se proti předchozímu měsíci snížil o 0,3 procenta a dovoz o 0,5 procenta. Za posledních 12 měsíců se pak v porovnání s předchozím obdobím snížil vývoz o 3,5 procenta a dovoz o 2,5 procenta.

„Takto radikální propad vývozu a dovozu Česká republika nepamatuje. K přebytku v zahraničním obchodě jsme se dostali jen smutnou zásluhou propadu dovozu. Obrat zahraničního obchodu poklesl na téměř tříleté dno a samotná lednová bilance je na pětiletém minimu,“ uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Vývoz aut výrazně ochabl

Nepříznivě lednovou bilanci ovlivnil hlavně pokles přebytku v obchodu se stroji a dopravními prostředky, který se meziročně snížil o 11,5 miliardy korun. Zlepšení se však očekává s rozjíždějící se automobilovou výrobou v Nošovicích. Obchod s průmyslovým spotřebním zbožím se zhoršil o 1,6 miliardy, a přešel tak do schodku. Deficit se prohloubil v obchodě s potravinami a živými zvířaty. Zlepšila se naopak bilance minerálních paliv, kde schodek klesl o 1,9 miliardy korun.

Výsledek zahraničního obchodu je podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka dobrou zprávou jen na první pohled. „Za příznivým výsledkem stál fakt, že výrazným způsobem klesly dovozy. To jednak odráží slabost domácí poptávky a ekonomické aktivity, jednak to bylo způsobeno jednorázovým faktorem v podobě lednové plynové krize, kdy byl zastaven přívod ruského plynu (nejenom) do ČR,“ uvedl. „Nebýt dramatického poklesu dovozu, obchodní bilance by se propadla do hlubokého záporu tedy deficitu,“ dodává analytička Horská.

Analytik společnosti Atlantik Petr Sklenář pro Českou televizi řekl, že neočekává, že by zahraniční obchod na konci letošního roku sklouzl do deficitu. Přebytek se však sníží oproti loňskému roku sníží zhruba o polovinu.

Obchod s Německem vzrostl, přebytek s EU se však snížil

Se státy EU obchod skončil v přebytku 43,6 miliardy korun, což bylo o 6,9 miliardy méně než v lednu 2008. S ostatními zeměmi se schodek prohloubil o 1,4 miliardy na 40,1 miliardy. Přebytek nejvíce vzrostl v obchodě s Německem, a to o 3,3 miliardy. Meziročně lepší bilanci Česko vykázalo také s Finskem a se Slovenskem. V obchodě s Čínou se schodek snížil o 0,5 miliardy korun, naopak deficit v obchodě se Spojenými státy se dál prohloubil o 0,7 miliardy korun.

Výsledky jsou jen dalším potvrzením negativního vývoje celé evropské ekonomiky. Lidé se obávají utrácet a firmy neinvestují. Výsledkem je pak především rostoucí nezaměstnanost a skepse. Pozitivním faktem může být podle Ministerstva průmyslu a obchodu skutečnost, že situace nepřiměla země k protekcionismu, což by daný stav mohlo ještě zhoršit.

Vydáno pod