Paroubek urguje zvýšení podpory v nezaměstnanosti i změny v rozpočtu

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek se na dnešní tiskové konferenci opět pustil do vládní koalice. Ve světle nových dat o vývoji nezaměstnanosti, podle kterých se armáda nezaměstnaných v Česku rozšířila o dalších 30 tisíc lidí, vyzvedl důležitost plánu sociální demokracie na zvýšení podpory v nezaměstnanosti a prodloužení doby, po kterou je poskytována. Zdůraznil také, že je třeba přizpůsobit státní rozpočet novému stavu hospodářství, aby se Česko mohlo včas připravit na financování nakynutého deficitu.

„Součástí protikrizového plánu sociální demokracie je i prodloužení a zvýšení podpory v nezaměstnanosti, což se tváří v tvář rekordního růstu nezaměstnanosti ukazuje jako naléhavý a správný krok,“ podtrhl Paroubek.

Co ČSSD plánuje?

  • Prodloužení podpory v nezaměstnanosti u osob do 50 let z pěti na šest měsíců
  • U osob nad 55 let prodloužení podpůrčí doby na ze současných osmi měsíců na devět
  • U osob bez rozdílu věku, které se rekvalifikují, vyplácet podporu devět měsíců, pokud v uplynulých třech letech odpracovali alespoň 24 měsíců
  • Zvýšit podporu v nezaměstnanosti na 80 procent průměrného měsíčního čistého výdělku v prvních šesti měsících od ztráty zaměstnání, v sedmém až devátém měsíci vyplácet 65 procent výdělku
  • Platnost navrhovaných opatření: polovina roku 2009 až konec roku 2011

Projednejme úpravy rozpočtu

Paroubek rovněž prosazuje, aby se Poslanecká sněmovna začala urychleně zabývat úpravami státního rozpočtu. „Pánové Kalousek a Topolánek nemají v tuhle chvíli nic blízkého deficitu jednoho procenta hrubého domácího produktu, ale jsou již nejméně o čtyři, ale spíše až o šest procent výše, tedy někde u 140 až 160 miliard deficitu,“ poznamenal. Na tak velký deficit se musí Česko podle předsedy sociálních demokratů včas připravit, aby ho bylo schopné ufinancovat.