Karlovarský porcelán zřejmě najde kupce

Karlovy Vary - Tisíce zaměstnanců krachující karlovarské porcelánky mají naději, že budou pokračovat ve výrobě, a to i po 31. březnu, kdy všem končí pracovní poměr. Celou firmu se totiž zřejmě podaří prodat. Insolvenční správce Karlovarského porcelánu Tomáš Čermín obdržel nabídky na koupi všech výrobních závodů největší tuzemské porcelánky. Dnes s nimi seznámil věřitelský výbor.

Jména zájemců ani konkrétní nabídnuté částky Čermín nezveřejnil. Potvrdil, že hned několik společností chce koupit jednotlivé závody, našel se však prý i zájemce, který chce odkoupit firmu jako celek. Podle Čermína navíc z nabídek vyplývá, že firmy budou mít zájem na tom, aby výroba porcelánu v továrnách Karlovarského porcelánu pokračovala i po jejich prodeji. „Pokud vám někdo nabízí k odkoupení internetové domény  a ochranné známky, tak lze předpokládat, že má zájem pokračovat ve výrobě nebo na ni spíš navázat,“ řekl ČT.

Karlovarský porcelán má nyní čtyři závody, a to v Nové Roli, Klášterci nad Ohří, Lesově a Chodově. Rozhodnutí o tom, kdo se stane jejich nových vlastníkem, nyní záleží na věřitelích. Ti se nyní budou nabídkami zabývat, k dalšímu jednání se sejdou opět za týden. „To už by mohl (věřitelský výbor) rozhodnout, jaké z návrhů na odkoupení Karlovarského porcelánu by mohl akceptovat,“ řekl dnes Čermín.

1100 zaměstnanců čeká na rozhodnutí

Na rozhodnutí věřitelů netrpělivě čeká bezmála 1100 zaměstnanců porcelánky, kteří dostali výpovědi a mají skončit 31. března. Generální ředitel Vlastimil Argman uvedl, že firmu může zachránit jen to, že ji někdo koupí. Provoz se jinak koncem března zastaví. „Podařil se nám nadlidský výkon, a to udržet všechny závody v chodu se zajištěnými zakázkami. Za to patří dík především lidem, kteří neodešli,“ podotkl Argman.

I podle Argmana je však důležité, aby rozhodnutí o prodeji padlo v co nejkratší době. „Těžko se cíleně pracuje se zákazníky, protože každý pokládá otázku, zda budeme pokračovat dál. Pokud na toto jasně neodpovíme, nebo neodpoví budoucí vlastník, myslím si, že Karlovarský porcelán může zmizet z mapy nejenom jako výrobce, ale i jako prodejce,“ zdůraznil. 

Skupina Bohemia Crystalex Trading a majetkově spjatá Porcela Plus byly ještě v polovině loňského roku největším výrobcem užitkového skla a porcelánu v Česku. Dohromady zaměstnávaly kolem sedmi tisíc lidí. Skupina, která bankám dluží kolem čtyř miliard korun, je od loňského září v insolventním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. V provozu už zůstal jen Karlovarský porcelán a Sklárny Kavalier v Sázavě.