Světová ekonomika poprvé od konce druhé světové války klesne

New York - Objem mezinárodního obchodu se kvůli finanční a ekonomické krizi sníží na nejnižší hodnotu za 80 let. Světová banka dnes také uvedla odhady, ve kterých tvrdí, že světová ekonomika letos poprvé od skončení druhé světové války klesne. Problémy trpí všechna ekonomická centra, nejvíce však východní Asie. Například Japonsko trpí poklesem exportu až o 45 procent. Bankrot, který zažila Argentina na počátku milénia, zatím státům nehrozí, problémy však budou nemalé.

Celosvětovou krizí, jejímž dalším výsledkem je pokles globální ekonomiky trpí všechna světová finanční centra, tj. Severní Amerika, Evropa i jihovýchodní Asie, kterou čeká nejvyšší snížení obchodu. Právě v této oblasti však byli v minulosti zvyklí na mimořádně vysoký růst. V současnosti přitom doplácí především na velký pokles vývozu.

Světová banka varovala, že se ekonomická krize výrazně dotkne hlavně nejchudších rozvojových zemí. Podle odhadů bude 129 rozvojových zemí potřebovat na boj s krizí 270 miliard až 700 miliard dolarů (5,9 bilionu až 15,3 bilionu korun). Mezinárodní instituce však nemají dostatek zdrojů, aby tuto pomoc zemím pokryly. Pouze čtvrtina nejslabších ekonomik bude schopná zmírnit ekonomický pokles prostřednictvím tvorby nových pracovních míst nebo stimulačních programů.


Další Argentina zatím nehrozí
 

Podle analytika společnosti Atlantik Petra Sklenáře se zatím nedá předpokládat, že země budou nuceny vyhlásit státní bankrot jako v případě Argentiny, která k tomuto kroku sáhla v roce 2001. S problémy se však můžou silně potýkat především Maďarsko a Lotyšsko. Na druhé straně lidnaté státy jako Indie či Brazílie mohou dosáhnout i růstu.

Světová banka poskytuje nízko úročené půjčky a podpory vládám nebo soukromým podnikům se zárukou vlád v rozvojových zemích a zemích procházejících obdobím ekonomické transformace. Její hlavní úlohou je snaha o snižování chudoby.