Přádelna Schoeller jde do konkurzu, zatím vyrábí dál

Litvínov - Na přádelnu Schoeller zaměstnávající 470 lidí, která byla v insolvenčním řízení, vyhlásil v pondělí ústecký krajský soud konkurz. Cílem je zachovat výrobu ziskových přízí a najít strategického investora, který by podnik odkoupil. Původní plán na reorganizaci firmy zkrachoval na neochotě majitele, kterým je společnost Spentex Industries, upsat nový kapitál.

Podnik se rozdělí na dvě části. Živá část představuje výrobu ziskových přízí, u níž je odbyt zajištěn. Menší propouštění zaměstnanců podle správce konkurzní podstaty podniku Vlastislava Vlčka nelze vyloučit. „Snahou bude tuto část podniku prodat strategickému investorovi včetně zakázek a lidí. Mrtvá část v podobě aktiv se zpeněží. Jde o nepotřebné stroje a zařízení. Výtěžek z obou aktivit připadne věřitelům,“ doplnil správce.

Důvodem finančních problémů společnosti je podle jednatele Schoelleru Viktora Netzera krize na celosvětovém textilním trhu v loňském roce a následně současná globální krize. „Problémy způsobila i silná koruna vůči euru, na export je určeno až 85 procent našich výrobků,“ řekl už dříve.