Bernanke vyjádřil potřebu chránit finanční trh jako celek

Washington - Šéf americké centrální banky (FED) Ben Bernanke dnes před Radou pro zahraniční vztahy USA prohlásil, že finanční trh je třeba chránit jako celek, ne pouze jeho části. Představil 4 prvky, kterými by se dohled měl řídit. Stabilita finančního systému je dle slov šéfa FED základním předpokladem úspěšné obnovy krizí poznamenané světové ekonomiky a zamezení vypuknutí dalších ekonomických turbulencí. Současné problémy označil jako největší otřes ekonomiky od třicátých let minulého století. FED podle něj krizi očekával menší.

„Musíme mít strategii, která usměrní finanční systém jako celek, celistvě, ne pouze jeho jednotlivé složky,“ řekl Bernanke a představil čtyři základní prvky, kterými by se měl regulační dohled řídit.

Zaprvé by měl Kongres uzákonit legislativu, jak přesně řešit krach obrovských finančních institucí podobným způsobem, jakým řeší krachy Federální společnost pro pojištění vkladů, a minimalizovat tak důsledky krachu na finanční systém a ekonomiku. Navíc tyto obrovské společnosti musí podléhat přísnějšímu dohledu, který zabrání, aby podnikaly s nepřiměřeným rizikem. Centrální banka se snaží určit nejlepší způsoby, které by pomohly společnostem odhalit problémová místa a nejlépe zvládnout případná rizika.


Zatřetí je podle Bernankeho třeba přezkoumat regulační postupy a účetní pravidla a ujistit se, že příliš nezvyšují výkyvy ve finančním systému a ekonomice. A nakonec by vláda měla rozhodnout o vytvoření úřadu výhradně zodpovědného za sledování finančních rizik a ochranu země před krizemi, jako je ta současná.

Jedná se o největší krizi od třicátých let minulého století

Guvernér americké centrální banky také dnes apeloval na představitele 20 největších ekonomik světa, aby se na svém příštím zasedání, které se uskuteční v dubnu, zabývali i mezinárodními aspekty krize. „Jedná se o mezinárodní problém, který vyžaduje mezinárodní řešení,“ dodal.

Jako největší útlum světového hospodářství od třicátých let minulého století dnes světovou finanční krizi označil guvernér FED. Kořeny krize se podle něj dají vysledovat z globálních rozdílů v obchodu a toku kapitálu z konce 20. století. Spojené státy americké a jejich obchodní partneři nevyvinuli dostatečnou snahu na odstranění podobných disproporcí. Regulační úřady a čelní představitelé společností zemí s velkým přílivem kapitálu pak nedokázali zajistit jeho rozvážné využití.

Americká ekonomika spadla v prosinci 2007 do recese. Dolů ji stáhl kolaps trhu s bydlením a následná globální úvěrová krize. Ve čtvrtém čtvrtletí
loňského roku se hrubý domácí produkt USA propadl o 6,2 procenta, tedy nejprudším tempem za téměř 27 let. V celém loňském roce HDP stoupl o 1,1 procenta, nejpomaleji od roku 2001.

Vydáno pod