Poskytovatelé sociálních služeb jsou již deset dní bez peněz

Praha - Na první letošní zálohu státních dotací v celkové výši půldruhé miliardy korun čekají stovky poskytovatelů sociálních služeb už deset dní. Protože se zpožďování peněz pravidelně opakuje, došla profesní asociaci trpělivost a po ministerstvu práce a sociálních věcí požaduje vysvětlení. To zpoždění nepopírá a zdůvodňuje ho blokováním prostředků z rozpočtu kvůli ekonomické krizi. Organizace si teď peníze musí půjčovat.

Jeden příklad za všechny představuje chráněné bydlení občanského sdružení Pohoda. O šest mentálně postižených klientů se 24 hodin denně starají čtyři asistenti. Tím, že nepřišla první splátka dotací, není na únorové mzdy. A když nebudou mzdy, nebudou asistenti. A bez nich skončí chráněné bydlení a jejich klienti budou přestěhováni do ústavů.

„Asistenti v tuto chvíli jsou hluboko pod průměrnou mzdou v ČR a je poměrně dost složité ty lidi motivovat, aby v práci zůstávali,“ komentuje dopad zpožděné dotace na mzdy pracovníků Lucie Mervardová, vedoucí chráněného bydlení.

Jako občanské sdružení Pohoda jsou na tom podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb stovky neziskových organizací. „Důsledek to samozřejmě může mít ve snížení kvality poskytovaných služeb, protože jestliže za službou nejde dostatek peněz, tak to omezuje poskytované služby,“ uvádí viceprezident asociace Jiří Procházka.

Problémy s penězi byly i minulý rok

Organizace si teď musejí peníze na přechodnou dobu půjčovat. Ministerstvo Petra Nečase pak zpoždění přiznává. Říká, že za to může blokování peněz z rozpočtu kvůli ekonomické krizi a schválení navýšení dotací o 1,5 miliardy korun. Resort podle ředitele odboru sociálních služeb Martina Žárského podává opakované návrhy na efektivizaci systému dotací, které prý však neprocházejí legislativním procesem tak, aby je ministerstvo mohlo aplikovat.