Měnový fond přijel do Rumunska, aby mu hodil záchranné lano

Bukurešť - Do rumunské metropole dnes přijela delegace Mezinárodního měnového fondu. S nejvyššími představiteli státu jedná o poskytnutí záchranné půjčky, která by měla jednomu z nejčerstvějších nováčků Evropské unie pomoci vybřednout z problémů způsobených světovou finanční a hospodářskou krizí. Rumunsko je po Maďarsku a Lotyšsku již třetí zemí EU, která požádala Mezinárodní měnový fond o pomoc.

Během dnešního jednání fond s představiteli Rumunska začal dojednávat podmínky, za kterých půjčku poskytne. Nic samozřejmě nebude zadarmo. „Ta půjčka je půjčka, to znamená, že jsou tam i úroky. Je to rozděleno na dva až tři roky, to nevíme, jak dlouhá bude ta doba splatnosti konkrétně v případě Rumunska,“ nastínil Sedláček. Kromě toho Mezinárodní měnový fond krizí těžce zkoušené zemi také doporučí, jak má novým náročným podmínkám přizpůsobit svou hospodářskou politiku.

Proč Rumunsko potřebuje peníze?

Rumunsko vykazovalo v posledních třech letech stabilní osmiprocentní růst hrubého domácího produktu. Koncem letošního roku ale přišla studená sprcha v podobě finanční krize. Podniky ohlásily masivní propouštění a i nejoptimističtější scénáře ekonomů odhadují růst rumunského hospodářství pro příští rok maximálně na čtyři procenta.


„Rumunsko jako řada rozvíjejících se ekonomik najednou narazilo na problém finanční krize ve smyslu, že bylo odstřiženo od finančních prostředků z finančních trhů a musí hledat prostředky někde jinde,“ vysvětlil důvod, proč se Rumunsko bez pomoci neobejde, ekonom České národní banky Petr Sedláček.

Fond zvedá důvěru v zachraňovanou zemi

Mezinárodní měnový fond je v tomto případě pro země, které potřebují získat dodatečné finance, přirozeným partnerem. Patří to totiž mezi jeho základní úkoly. Navíc půjčky od něj umožňují problémové zemi získat důvěru a obstarat si další prostředky jinde.

V případě Rumunska bude další pomoc pocházet z pokladny Evropské unie. Ta už ústy eurokomisaře pro měnové a hospodářské záležitosti Joaquína Almunii sdělila, že je připravena poskytnout svému nováčkovi další peníze. „Budeme muset odhadnout finanční potřeby a sestavit seznam podmínek,“ popsal Almunia kroky, které budou nyní nutně následovat.