Vláda začne zemědělcům pomáhat už v dubnu

České Budějovice/Praha - V jižních Čechách se dnes se zemědělci sešel ministr Petr Gandalovič. S sebou přivezl příslib, že by farmáři už začátkem dubna mohli čerpat část 2,5miliardové pomoci ze státní kasy, na které se vláda shodla teprve v pondělí. Protikrizová dotace by měla například zrychlit proplácení faktur. Gandalovičovi se přesto nepodařilo odvrátit demonstraci, kterou čeští pěstitelé a chovatelé společně se svými zahraničními kolegy plánují na zítřek v Praze. Ta má být největší zemědělskou protestní akcí za posledních pět let.

Peníze na podporu zemědělcům kabinet uvolnil z podpůrného garančního a lesnického fondu. Farmáři by několik set milionů korun mohli dostat tak, že fond s předstihem uhradí jejich faktury dodavatelům, od kterých peníze vyinkasuje později v době splatnosti. Celkem vláda v pondělí schválila pomoc zemědělcům ve výši 2,6 miliardy. Zdůvodňuje ji nutností zachraňovat nejen jednotlivé podniky, ale celé odvětví.

Schůzka s farmáři neodvrátila zítřejší demonstraci, na které chtějí čeští pěstitelé a chovatelé protestovat proti rozdílným podmínkám dotací z Evropské unie. Zrušit takto velkou akci však ani technicky není možné a svolavatelé akce navíc na dnešní schůzce nebyli přítomni.

Největší krize od vstupu do EU

Jihočeští zemědělci označují současnou situaci za nejhorší od vstupu České republiky do Evropské unie. V jeden okamžik se podle nich sešlo několik špatných zpráv. Kromě neochoty bank poskytovat provozní úvěry a klesajících cen surovin je to i vypovězení smluv na dodávky mléka ze strany největšího českého dodavatele, mlékárny Madeta.


Právě situace kolem výkupu mléka je dnes také na programu Gandalovičových jednání. Podle zemědělců je zatím pravděpodobné, že Madeta neobnoví všechny původní smlouvy, což by znamenalo, že některá družstva nebudou mít šanci na přežití. Lhůta, do kdy se musí rozhodnout, se přitom rychle krátí.

Demonstrovat budou i cizí farmáři

Protestní akce, kterou zemědělci plánují na zítřek, začne oficiálně projevy před budovou ministerstva zemědělství na Těšnově v 10:30. Agrárníci se však začnou scházet již o hodinu dříve. Po proslovech se přesunou k hotelu Marriot na Novém Městě, kde se uskuteční konference k politice kvality u příležitosti českého předsednictví. Zde také předají své požadavky eurokomisařce pro zemědělství Mariann Fischer Boelové. Na Václavské náměstí pak zemědělci dorazí ve 13:00 a akci nejspíše ukončí o hodinu později. Policie bude celou akci pečlivě monitorovat.

Kvůli horším dotačním podmínkám budou spolu s českými agrárníky protestovat i jejich kolegové ze Slovenska, Polska, Slovinska, Maďarska či Litvy. Podpoří je také farmáři rakouští či němečtí. Dorovnání dotací žádají pracovníci zemědělství dříve než v plánovaném roce 2013. Chtějí také větší podporu chovu dojného skotu.